Szoros első, majd lehengerlő második félidő után a Pick legyőzte a norvég bajnokot, és megkezdte a felzárkózást a Bajnokok Ligája A-csoportjában.

Szinte hihetetlen, de végre eljött ez a nap is! A klub honlapja is kiemelte a mérkőzés előtt, hogy 284 nap telt el a PSG elleni szenzációs februári győzelem óta, az Újszegedi Sportcsarnokban azóta nem csendült fel a BL-himnusz. Ilyen nagy ínség utoljára 2013-2014-ben volt Szegeden, akkor a Metalurg Szkopje elleni selejtezős kiesés (2013.09.01.) és a következő szezon első mérkőzése, a Motor Zaporizzsja elleni párharc (2014.09.28.) között telt el ennél hosszabb idő, egész pontosan 392 nap. Nagy különbség, hogy akkor tompította a fájdalmunkat a köztes időben egy EHF-kupa győzelem, ezúttal azonban csak egy – szegedi szemmel nézve – méltánytalan EHF-döntés (az előző szezon csonka lezárása), valamint az idei ősz sorozatos fertőzéssel kapcsolatos hírei, karantén bejelentései és három, csonka kerettel elszenvedett idegenbeli vereség jutott a nemzetközi porondon.

Ki volt tehát éhezve minden szegedi szurkoló a hazai meccsre és főleg az első győzelemre, azonban a szabályok sajnos zárt kapuk mögé űzték a nagyon várt találkozót. Ez is több mint a semmi, a keret legalább már közelít a teljeshez – a sérült Stepancic és Sigurmansson mellett ezúttal „csak” Alilovic, Sostaric, Zsitnyikov és Källman maradtak ki (vélhetően) a vírus miatt, de a keret másik, felépült része már néhány hete együtt készülhetett, és a válogatott szünetnek köszönhető mini-alapozást követően gyakorlatilag tabula rasa-val újból nekifuthat a szezonnak. Van is mit behozni, hiszen a Pick a teljes mezőnyben a Zágráb mellett egyedüli csapatként árválkodik 0 ponttal, azonban a három vereség mind a „vállalható” kategóriába tartozik, és ha sikerül a szegedi erődöt továbbra is védeni (utoljára 2017. december 2-án nyert vendégcsapat Szegeden, a Wisla Plock személyében!), akkor azért jó esély lehet a továbbjutásra az elmaradt meccsek pótlása után.

Ilyen előzményekkel várta tehát a találkozót a hazai oldal, míg a vendégek az első fordulós Portugáliában aratott meglepetés győzelem óta várnak az újabb pontszerzésre, azóta három vereséget szenvedtek otthon a Kielcétől, majd Párizsban és Flensburgban. A hazai pontvadászatban egy vereséggel jelenleg bár másodikak, de vesztett pontokat tekintve ők állnak a legjobban.

A fogadóirodák magabiztos hazaira tették le a voksukat, arra azonban számítani lehetett, hogy a furcsa körülmények hatással lesznek mindenkire, és szegedi hengerlés azért nem lesz. Az első félidőben nem is lett, az első félidő fej-fej melletti küzdelmet hozott, egyik alakulat sem tudott két gólnál nagyobb előnyre szert tenni. A kapuban Mikler Roland kezdett, aki az első percekben több szép védést is bemutatott, később hétméterest is védett, míg elöl Stranovsky- és Kasparek-gólokkal indult a találkozó. A vendégeknél Máthé Dominik köszönt be először, valamint a balszélen Blonz játszott remekül, és 4 gólig jutott a félidőre. A játékrész második felében a Mikler és a védelem kapcsolata kicsit mintha megingott volna, a norvégok könnyebb gólokat szereztek, a jó támadójátéknak köszönhetően azonban általában itt volt az előny. Bodó és Henigman is jól lőtt balátlövőben, Bánhidit is többször megtaláltuk. A félidőben 17-15-ös hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

A második játékrészben aztán megrázták magukat a Tisza-partiak, remek átlövőjátékot bemutatva, hátul koncentráltan védekezve, egy kiemelkedő kapusteljesítménnyel megspékelve 9 góllal, 36-27-re nyerték a találkozót. A meccs az 50. perc tájékán dőlt el, ahol, Mikler a kapuban kb. 4 perc alatt öt védést produkált, míg elöl folyamatosan jöttek a Bodó-bombák, illetve a másik oldalon Kasparek is ihletett formában játszott. Bodó Richárd végül 9, Kasparek és Bánhidi 6-6 góllal zártak. A vendégek legeredményesebb játékosa a balszélső Blonz lett 7 találattal, Máthé Dominik három gólt szerzett. A Pick a győzelemmel feljött a csoport hetedik helyére, és ha minden igaz, jövő héten Flensburgban vizitál.

A csoport másik mai találkozóján a PSG egy góllal, 29-28-ra győzött a Porto ellen.

Jegyzőkönyv:
MOL-Pick Szeged – Elverum HB 36-27 (17-15)
MOL-Pick Szeged: Bodó 9, Kasparek 6, Bánhidi 6, Henigman 4, Bombac 3, Stranovsky 3, Radivojevic 2 (1), Gaber 1, Canellas 1, Rosta 1
Elverum: Blonz 7 (1), Langaas 5, Máthé 3, Pujol 3, Solstad 3, Pettersen 2, Hedberg 1, Schonningsen 1, Abalo 1, Fingren 1
Hétméteresek: 2/1, ill. 2/1
Kiállítások: 2 ill. 4 perc

1897 megtekintés.

Megosztás