Site icon Handballexpert

Mi lesz Veled, 2019/2020-as szezon?!

Ha minden a megszokott kerékvágásban zajlana, akkor már láthattuk volna a Győr bukaresti vendégszereplését.

A koronavírus okozta előrehozott „vakáció” rengeteg problémát vet fel a kézilabda életben is. Jelen állás szerint mind a női, mind a férfi Final4 a szokásos tavaszi időpont helyett nyár végén/ ősz elején lenne megrendezve, azonban ez azt is jelentené, hogy a csapatok a jövő évi keretükkel vennének részt a szezon legrangosabb hétvégéjén.

Jelen helyzetben még abban sem lehetünk biztosak, hogy szeptemberben ténylegesen látunk kézilabda meccseket, így csak elmélkedni lehet a lehetséges forgatókönyvekről. Nézzük, a szeptemberi Final4-nak milyen problémái és hatásai lehetnek:

a budapesti és kölni hétvégére bejutó csapatok a 2020-2021-es keretükkel érkeznek: Ezáltal a megszakadó szezonban a csapatokban szereplő, de nyáron távozó játékosok kimaradnak a négyes döntőből. E forgatókönyv igazságtalansága miatt több játékos is megszólalt már, köztük Lois Abbingh is, aki jelenleg a Rosztov játékosa, ősztől viszont Odensebe teszi át a székhelyét. Bár a Rosztov budapesti szereplésére (Brest Bretagne lesz az ellenfele a negyeddöntőben az orosz alakulatnak) körülbelül 60% esély van, addig a menetközben megváltozott lebonyolítású EHF- kupában, ahol először fognak négyes döntőt rendezni, az Odense bejutott az elődöntőbe, így Abbingh nem maradna ki a szezon hajrájából. Kicsit dupla vagy semmi érzése van az embernek, a kisebb európai kupasorozatban biztos résztvevője lenne a záró hétvégének, a nagyobb európai kupasorozatban pedig ez még eléggé kérdőjeles, de a világbajnok átlövőnek természetesen a BL győzelemre fáj a foga.

a csapatok a tavalyi keretükkel érkeznének a Final4 hétvégéjére: Ez tűnik a legkevésbé valószínű forgatókönyvnek. Az átigazolások által a játékosoknak július 1-től új csapatuk rendelkezésére kell állniuk, ez pedig azt is jelenti, hogy a volt csapatban való szerepeltetéshez az új együttesnek hozzá kell járulnia. Márpedig ez hatalmas kockázati tényezőt jelentene, elég csak arra gondolni, hogy közbejöhet egy esetleges sérülés a mérkőzések alatt.

a szezont lefújják, BL-győztes nélkül zárják le a szezont: Ez lenne a legrosszabb forgatókönyv. Ez azt is jelentené, hogy a csapatok feleslegesen játszották le találkozóikat október elejétől márciusig. Ennek gazdasági hatásait már rövidtávon is éreznék a csapatok, de hosszútávon még a legnagyobb költségvetéssel rendelkező együtteseknek is nagy kiesést okozna. Elég csak a végső helyezés által kapott díjazásra, illetve a reklámbevételekre gondolni.

megállapított eredmény: Szinte lehetetlen, hogy bármely európai sorozat is így dőljön el (szerencsére), viszont érdemes pár szót említeni arról, hogy a nemzeti bajnokságokat hogyan tudják a szövetségek lezárni egy elhúzódó járvány esetén. Példának vegyük a női NB1-et: a Győr 99%-os valószínűséggel bajnok lenne, a Siófok 95%-os valószínűséggel második helyen végezne, a Ferencváros pedig 95%-os valószínűséggel legalább a dobogón végezne, így ha reálisan akarnánk eredményt megállapítani, akkor ezt a dobogót illetően megtehetnénk. Mégis mennyire igazságtalannak érezné mindenki, ha lejátszott meccsek nélkül bárkinek is odaadnák az aranyat, ezüstöt, bronzot, amikor matematikailag még nem biztos a végső helyezés ténye. Férfi vonalon még ennyire sem lehetne kijelenteni végső helyezést, hiszen a Veszprém – Szeged versenyfutásban a bakonyiak mindössze egy hazai pályán aratott 1 gólos győzelemmel jobbak déli riválisuknál. Sokan emlegetik a megosztott bajnoki címet, mint esetleges megoldást, de képzeljük csak el, mennyire furán mutatna egy nagy múltú együttes eredménysorában hogy 26,5-szeres Magyar Bajnok?!

Tény, hogy jelen helyzetben konkrétumok hiányában csak találgatni lehet a folytatást illetően. Most a legfontosabb a játékosok, stábtagok, szurkolók egészsége, épsége. Lassan azonban a szövetségeknek mind európai, mind országos szinten lépni kell, megoldást kell találni a fennálló problémákra, hiszen szeretett sportágunk hitelességét is veszélyezteti a hosszú távú bizonytalanság.

Kép: The Norwegian American

2545 megtekintés.

Megosztás
Exit mobile version