Az egész mérkőzést dominálva 28-25-ös győzelmet aratott a női kézilabda-válogatott a Debrecenben rendezett olimpiai selejtezős tornán Svédország felett. Golovin Vlagyimir lányai egy lépésre vannak a párizsi olimpiától.

A tegnapi bemelegítő találkozót követően a csoport legkeményebb ellenfele várt a válogatottra Svédország személyében. A skandinávok 35-28-as eredményt értek el csütörtökön Japán ellen, míg a mieink 49-11-re győzték le a beugró Nagy-Britannia csapatát.
Tomás Axnér keretében nem történt változás, míg a magyar válogatottnál Szemerey Zsófi és Pásztor Noémi helyére Böde-Bíró Blanka és Albek Anna került be.
A két alakulat az elmúlt három évben rendre találkozott egymással: 2021-ben a tokiói olimpián 26-23-as magyar siker született, de azon az összecsapáson a svédek inkább a pihentetésre fektették a hangsúlyt. 2022-ben az Európa-bajnokságon a középdöntőben nézett szembe egymással a két fél, ahol 30-25-ös svéd siker született, csak úgy, mint az előző világbajnokságon, ahol az eredmény 26-22 lett.

Bő fél ház fogadta a csapatokat a hangulatra pedig már így sem lehetett panasz, pláne úgy, ahogy elkezdte a magyar válogatott a találkozót; öt percet követően 2-0-ás előny állt az eredményjelzőn, amit a nyolcadik minutumra már háromra növeltek Klujber Katrinék, így 4-1-nél Tomás Axnér időt is kért.
Ezt követően csapata megközelítette a magyar alakulatot, de a vezetést nem sikerült átvennie a svédeknek. Ezt érezte Golovin Vlagyimir is és kétgólos előnynél negyedóra játékot követően kért időt. A rögtönzött taktikai értekezlet nem feltétlen úgy alakult, ahogy azt mi szerettük volna: 7-7-nél utolértek minket a svédek, de a vezetést továbbra sem adták a mieink. A folytatásban 3-0-ás sorozatot produkált a magyar válogatott Debreczeni-Klivinyi Kinga és Szöllősi-Schatzl Nadine vezérletével. A hajrához érve jöttek a cserejátékosok, előbb Simon Petra hálálta meg a bizalmat egy találattal, majd Bordás Réka is betalált, a félidőre pedig 15-11-es magyar vezetéssel mehettünk.
A játékot tekintve támadásban az olyannyira hiányolt átlövések is jöttek, amiben Kuczora Csenge járt az élen öt találattal, de Klujber Katrin is négyszer volt eredményes. Védekezésben Papp Nikolett keményen szűrte a svéd támadásokat, aminek eredménye két kétperces kiállítás volt, de átlövés gólt is mindössze a 26. percben szenvedtük el, ekkor Tyra Axnér talált be.

Jenny Carlson góllal folytatódott a mérkőzés, majd Elin Hansson is betalált, ezt követően is jött egy svéd találat, s a félidei vezetés egy gólra olvadt, de Vámos Petra gólja után ismét kettő volt közte.
Nem lankadtak a svéd támadások és a 38. percben újra döntetlen állt az eredményjelzőn 17-17-es állásnál, de a vezetést továbbra sem adtuk ki a kezeink közül.
42. percig kellett várni az első magyar cserére, ekkor Debreczni-Klivinyi érkezett Vámos helyett a pályára, míg Papp Nikolett egy kiállításra volt a piros laptól, de rendkívül tisztán védekezve hozta le a második játékrészt a Buzau játékosa.
Az utolsó negyedórába kanyarodva Böde-Bíró percei következtek, amikor a balszélről három labdát is hárított, Nathalie Hagmann is habozott a magyar hálóőrrel szemben. Az ellenfél kapuja előtt is határozottak maradtuk, illetve türelmesek, így következhetett be, hogy egy kipattanó labdát Szöllősi-Schatzl Nadine nyugodtan várt meg, majd összeszedve azt jutatta Johanna Bundsen hálójáb (19-22).
A hajrában aztán felrobbant a Főnix Aréna, s Golovin Vlagyimir gárdája 28-25-ös győzelmet aratott, amivel hatalmas lépést tett Párizs felé.

Mérkőzés legjobbjának Kuczora Csengét választották meg.

Papp Nikolett szerint a svédeket megfogta az elképesztő hangulat, de a második félidőben az óvatosabb védekezéséről is nyilatkozott: „a svédek szerintem nem számítottak ilyen atmoszférára, valamint ilyen agresszív védekezésre és támadásra. Amikor hazai pályán játszunk teljesen más arcunkat tudjuk mutatni, hiszen ez a hangulat mindenkit felspannol, ha felzárkóztak sem inogtunk meg, hiszen a közönségtől rettentő sok segítséget kaptunk, ami átlendít minket a holtponton. Innen már biztosan nem engedjük ki a kezünk közül ezt a lehetőséget, ahogy tegnap is mondtam neked ma nyerni fogunk az mindegy, hogy milyen játékkal de meglesz a győzelem. Jól kielemeztük a svédeket, készültünk azokból a lehetőségekből, amiket nagyon szeretnek és igyekeztünk ezeket megállítani. Két kiállításom miatt a második játékrészben óvatosabbnak kellett lennem, de a csapattársak mindig ott voltak és besegítettek, ha esetleg lecsúsztam volna”.

Kuczora Csengét az átlövések fontosságáról kérdeztük: „Nem feltétlen volt az a taktika, hogy átlövésekből legyünk a legeredményesebbek, így jött ki ma a játék, ezt láttuk a pályán a legjobb megoldásnak. Próbáltuk betolni a védekezést, illetve Blani – Böde-Bíró Blanka – is ezt kérte tőlünk, hogy ha lehet, akkor inkább a szélesőket hagyjuk lőni. Ma még lehet ennek a győzelemnek örülni, de holnap már Japánon lesz a hangsúly.”

Hasonlóan vélekedett a vasárnapi mérkőzésről Klujber Katrin is: „éreztük a svédeken, hogy megvoltak szeppenve, ezt pedig egyértelműen a hangulatra fognám, mert szerintem nem mindennap játszanak ilyen körülmények között. Nagyon sokat számít nekünk, hogy itthon vagyunk, ahogy a csarnok előtt pedig fogadtak minket a szurkolók az fenomenális volt, többünknek könnybe lábadt a szeme. Nem lesz egyszerű mérkőzés a japánok elleni, ezt a lendületet feltétlen tovább kell vinni, az ő tempójukat pedig meg kell fékezni. Szokatlan játékot játszanak, nem mindig lehet tudni, hogy épp merre jár a labda, vagy épp mit húznak elő a tarsolyból. Számunkra a labda nélküli mozgás és a türelmes játék lesz a kulcs”.

 

fotó: MKSZ/Kovács Anikó

 

1058 megtekintés.

Megosztás