A fenti hangzatos sor Geszti Péter egyik dalából származik. Hogy miként kap relevanciát ez a mondat, azt mindjárt kifejtem. 

Ahogyan azt már számtalan alkalommal a podcastjeinkben és az írásaimban is kifejtettem, a Veszprém kispadján Carlos Ortega menesztése óta olyan szakemberek ültek, akik szakmailag nem képviselték azt a szintet, amit a mindenkori játékoskeret. Vagy azért, mert kevés tapasztalatuk volt (Xavi Sabaté, David Davis, Momir Ilic), vagy mert a játékfelfogásuk abszolút mértékben eltért a klubnál addig felépített filozófiájától és keretétől (Ljubomir Vranjes, ha ezt valaki nem tudná… HAHA). Ez nem jelenti azt, hogy ők rossz szakemberek lennének, épp csak nem erre a pozícióra, nem egy ilyen szintű „vállalkozásnál”, ahol a „Mindent meg kell nyerni” az alapvető elvárás. Persze most kisarkítottam, de azt azért elmondhatjuk, hogy a bakonyiaknál alapelvárás a hazai front simázása (bajnokság és kupa), illetve önmagában a Final Fourba kerülés már nem feltétlenül okoz teljes megelégedettséget a pirosak háza táján, akik oly régóta Európa trónjára vágynak.

Azt, hogy melyik edző hogyan viselte a sikertelenséget, az már persze véleményes, de abban biztosak lehetünk, hogy mindannyian a klub és a csapat érdekében tevékenykedtek, és minden tőlük telhetőt megtettek a siker érdekében. Ezért nem törhetünk pálcát felettük.

Néhány hete azonban új éra vette kezdetét. Ez a változás mindenképp pozitív előjelekkel kecsegtet. Először is, a tulajdonosi kör egy új vezért nevezett ki a klub élére, akinek elvitathatatlan érdemei vannak a győri klubsikerekben. Mindamellett remek szakember, aki a Testnevelési Egyetem működtetésében is aktívan részt vesz (Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpont igazgatója), nem utolsó sorban pedig a Magyar Olimpiai Bizottság Operatív igazgatója a 2024-es párizsi olimpia végéig. Ez alapján olyasvalakiről beszélünk, aki nem csak egy klubvezetésében jártas, de szakmailag is van véleménye, ami persze visszás is lehetne, de ha belegondolunk, hogy Győrben az ő regnálása alatt érkezett és/vagy lett a világ legjobbja jónéhány játékos és értek el történelmi sikereket, akkor optimisták lehetünk ebben a kérdésben.

Nem sokkal ezután a szponzoráció is új alapokra került. Az egyik leggazdagabb magyar üzletember kötelékében lévő cégek már eddig is nagyrészben hozzájárultak ahhoz, hogy az Építők jelenleg is az egyik legerősebb kerettel dolgozhasson, és hogy a financiális háttér biztosított a klub zavartalan működéséhez. Ezt most egy újabb az imént említett úriember kezében lévő holding, mint főszponzor bejelentésével fejelték meg, ugyanis a 4iG cégcsoport adja majd a ONE Veszprém elnevezést és a brandinget a 2025-ös év elejétől.

Mindezek ismeretében Nagy László sportigazgató megkapta a zöld lámpát Xavi Pascual vezetőedző leigazolására, akivel a tárgyalások már tavaly nyáron elkezdődtek, miután Ortega visszahozatala meghiúsult (bizonyos okok miatt…). Az ő érdemeit felesleges lenne felsorolnom, hiszen minden kézilabdát szerető ember ismeri, és az összes médium ezeket taglalta leigazolása óta.

A recept tehát adott. Egy sikeres klubvezető, egy játékosként mindent megnyerő sportigazgató, egy sikeres vezetőedző, stabil pénzügyi háttér. Hát mi kellhet még?! Tehetné fel az ember a kérdést. Hát ez az! Itt csatolnék vissza a jelmondatra! Ne gondolja senki se azt, hogy ezzel borítékolva van a siker. Az új edzőnek össze kell érnie a játékosokkal, véghez kell vinnie a változtatásokat, amiket szeretne eszközölni, és rengeteget kell dolgoznia, hogy az általa működtetni kívánt rendszert át tudja ültetni a pályára. És persze könnyebb dolga van világsztárokkal, ettől függetlenül a sport az sport. Egy-egy apróságon múlhat minden. Ezt nem kell bemutatni a Veszprémieknek sem. Ahogy „Pasci” interjúiban is elhangzott: „Hülyeség lenne bármit is ígérni, mert a sportban az eredményekre nincs garancia!”

Óva intenék mindenkit a korai örömködéstől, de természetesen bizakodni kell és érdemes! Jó kezekben van a klub és a csapat, és most hagyni kell, hogy a munkát elvégezzék. Ennek a munkának pedig – amiben Xavi Pascual is hisz – meglesz majd a gyümölcse!

Képek: Gyetvai Gergely, Peka Roland

Megosztás