A magyar válogatott január 20-án, szombaton 18 órakor Horvátország ellen játszik a németországi Eb középdöntőjének második fordulójában. Az osztrákok elleni vereséget követően (melyről itt és itt olvashattok és itt hallgathatjátok meg a róla készült podcastet) a horvát meccset mindenképp hozni kellene. Ebben a cikkben kicsit körbejárjuk, hogy mire számíthatunk déli szomszédunk válogatottjától.

A horvátok az első mérkőzésükön nagyon megverték a spanyolokat, majd leikszeltek az osztrákokkal, hogy a románok elleni – szintén sima – győzelemmel biztosítsák be csoportelsőségüket. A középdöntő első fordulójában – egy egyébként nyerhetőnek tűnt találkozón – szoros vereséget szenvedtek az olimpiai címvédő franciáktól. Így ők egy, mi két ponttal megyünk bele az egymás elleni meccsbe.

Kapusok

Először is, kezdjük a kapuban. Négy kapust vitt magával Goran Perkovac: Matej Mandić (Zagreb), Dominik Kuzmanović (RK Nexe), Filip Ivić (Chambery) és Kristian Pilipović, utóbbi azonban még nem kapott lehetőséget, így róla nem lesz most szó. Az első két meccsen Kuzmanović betegsége miatt Mandić és Ivić voltak a keretben, ezt követően pedig utóbbi került ki. Valószínűleg ellenünk is a franciák ellen védő kapuspárost alkalmazza a kapitány.

A két kapus története összekapcsolódik, hiszen már az utánpótlás-válogatottakban is együtt védtek. Rendkívül jól kiegészítik egymást, ami azonban közös bennük, hogy mindketten képesek földöntúli teljesítményre akár percekig, ha egyszer elkapják a fonalat. Ezt Mandić a BL-ben és a spanyolok ellen is megmutatta, míg Kuzmanovićnak a franciák ellen is volt ilyen szériája. Nagyon kell vigyázni, hogy egy-egy védésük után ne jöjjön közvetlenül a következő, mert előfordulhat, hogy percekig lent lesz a roló. A fő különbség a két kapus között (és ez valamennyire a méreteikből is adódik), hogy a míg a Zágráb kapusa inkább bravúrkapus, a ziccerek védésében nagyon jó, addig Kuzmanović az átlövéseket védi jó százalékkal.

Szélsők

A két kezdő szélsőjüket nagyon jól ismerjük, hiszen mindketten a Tisza-parton tengetik mindennapjaikat a klubidényben. Šoštarić eddig hozza azt a formáját, amit Szegeden, eddig mindössze egy lövést (egy hetest) rontott és 21 góllal a válogatott legeredményesebbje. Marin Jelinić sem marad el sokban a kollégájától, 13 gól és mindössze 3 rontott lövés. Lovro Mihić és Filip Glavaš nem sok lehetőséget kap. Előbbinek még lövése sem volt a pályán töltött kb. 40 perce alatt, Glavaš viszont 10/9-cel áll, igaz, ez többnyire a románok elleni meccs eredménye. Sokkal kevesebbet használják a szélsőket felállt fal ellen (mindössze 13 lövése volt a három szélsőnek a négy meccsen), de ennek a játékrendszer az oka. Ha kell, ott vannak és magabiztosak, szóval nehogy ezzel lepjenek meg minket.

Belső hármas

És ha már játékrendszer. A horvát játék az első szándékból a jól cselező, gyors átlövőkön múlik. Zvonimir Srna, Luka Lovre Klarica, esetenként Tin Lučin és a sérülés miatt a keretből már kikerült Ivan Martinović is sok ilyen gólt szerzett az Eb-n, így nagyon oda kell figyelnünk a visszarendeződésre. Felállt fal ellen a rutinos irányítóik, Luka Cindrić és Igor Karačić kezében a karmesteri pálca. Bár a legtöbb támadásuk átlövéssel végződik (egyébként egészen botrányos lövőszázalékkal), nagy arányban és kiemelkedő hatékonysággal operálnak a betörésekkel, főként az átlövőktől egyes-kettes között, kifelé. Nagyon fontos szerepe lesz tehát a mieinknél a kettes védőknek.

Beállók

Az egyetlen – talán – hiányposztjuk a beálló. Ez a kijelentés azonban csak az Eb előtt és a nevek alapján jelenthető ki. Veron Načinović, Tomislav Kušan és Marin Šipić alkotja Goran Perkovac beállógárdáját és eddig nagyon nagy meglepetés, amit láthatunk tőlük. Az éppen aktuális belső hármas tagjai nagyon jól találják meg őket az egész Eb alatt. A három játékos mindössze egy lövést rontott a négy meccs alatt (17/18), de ennél talán fontosabb – látva Šoštarić heteslövő formáját -, hogy nagyon sok büntetőt harcolnak ki.

Mindenképp szót kell ejteni két nagy hiányzóról. A korábban már említett Ivan Martinović az osztrákok elleni meccsen egy viszonylag ártalmatlan szituációban ráesett a vállára, és véget is ért számára az Európa-bajnokság. Már a franciák ellen sem volt a keretben Domagoj Duvnjak. Horvátország válogatottsági rekordere lázas volt, és a horvát szövetség tájékoztatása szerint továbbra is ezzel küzd, így a mieink ellen sem lesz a keretben.

Összességében elmondhatjuk, hogy a horvát csapat nagyon jó egyvelege a csapat a rutinos és a fiatal játékosoknak. Azt viszont mindenképp ki kell emelni, hogy mivel a rutintalanabbak nagyon nagy szerepet kapnak, ezért nagyon sok hibával játszanak, ehhez még az is hozzájárul, hogy mind Cindrić, mind Karačić játékában bőven benne vannak az eladott labdák, belemenések. Náluk csak a svédek és a hollandok adtak el több labdát a középdöntős csapatok közül. Ezeket a hibákat mindenképpen ki kell használni, nekünk pedig minél lejjebb kell szorítani az eladott labdák számát, hiszen mi is ugyanúgy 43 eladott labdánál tartunk, mint a kockás mezesek.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti.

Kiemelt kép forrása: Jozo Cabraja / kolektiff, hrs.hr

Megosztás