Skandináv ellenfelek vártak női kézilabda csapatainkra a nemzetközi kupákban, ahol három kettő arányban magyar győzelmeknek örülhettünk.

A sort a Győr csapata nyitotta, aki a Storhamar együttesét látta vendégül. Jól kezdtek a zöld-fehérek, előbb 5-1-re, majd 11-5-re lépett el norvég ellenfelétől a magyar bajnok, azonban a vendég alakulat cseppet sem adta könnyedén a bőrét és többször is visszakapaszkodott háromgólos különbségre. Szünetre 17-13-as hazai előnnyel vonulhattak, de Ambros Martin nem lehetett elégedett a félidőben, hiszen csapata védekezésben több hibát is vétett.
A fordulást követően ismét rákapcsolt az ETO és labdaszerzéseket követően gyors gólokat tudtak szerezni, amivel már hétre növelték az előnyüket 20-13-as állásnál. Ezt követően még egyszer visszakapaszkodott a Storhamar négy gólra, viszont az utolsó tízpercre elfogytak a norvégok, ekkor alakította ki az összecsapáson a legnagyobb különbséget a Győr, ami a végeredmény is lett egyben (39-26). A hajrában pályára léphetett Ogonovszky Eszter és Farkas Júlia is, utóbbi góllal hálálta meg a bizalmat. Ki kell még emelni a második játékrészben remeklő Silje Solberg teljesítményét a norvég hálóőr tizenkét védéssel és 46%-os hatékonysággal zárta a találkozót, Linn Blohm és Stine Oftedal egyaránt ötször volt eredményes. Sikerével a győri alakulat ideiglenesen a csoportja élére állt.

Ezt követte a Ferencváros vendégjátéka a címvédő Vipers Kristiansand otthonában, ahová korántsem győzni járnak az ellenfelek. A hazaiak ennek megfelelően indították a találkozót, már 7-4-re vezettek, amikor Elek Gábor időt kért, ami után hatványozottan javult az FTC játéka, majd 10-9-es állásnál a vezetést is átvette a magyar alakulat. A félidő hajrájára aztán újra a norvég együttes diktálta az iramot, azonban harminc perc elteltével 15-15-ös eredményt olvashattunk az eredményjelzőn. Markéta Jerábková elképesztően játszott és a Fradi védelme nem talált ellenszert az átlövéseire. Sajnos Jerábková veszte nem a ferencvárosi védelem lett, hanem egy csapattárs térde, ami következtében a cseh játékos orra betört, így kénytelen volt idő előtt befejezni a mérkőzést.
Jerábková kiválása, illetve a Kristiansand gyengébb teljesítménye okot adott az FTC játékosainak a bizakodásra, hogy akár ponttal, vagy pontokkal térhetnek haza a havas Norvégiából. A hajrához érve még a Ferencvárosnál volt az előny, azonban a Vipers, valamint Katrine Lunde tudott még erőt meríteni, így ha csak egy góllal is, de saját javára fordította a találkozót  (27-26). Emily Bölk nyolc találattal fejezte be a mérkőzést, Bíró Blanka és Lunde pedig egyaránt 12 védéssel zárt, ami 32%-os védési hatékonyságot eredményezett. Győzelmével második helyre lépett fel a Vipers Kristiansand, míg a Fradi leszakadni látszik az első hármastól, jelenleg csoportja ötödik helyét foglalja el 9 megszerzett ponttal.

Nap zárásaként pedig Debrecen fogadta a dán Nyk csapatát az Európa Liga csoportkörében. Álomszerűen kezdett a hajdúsági együttes, hiszen már 5-1-re is vezettek Szilágyi Zoltán lányai, azonban a dánok egyre magasabb sebességi fokozatra kapcsoltak, amit csak helyenként tudott tartani a piros mezes gárda. Félidőre 11-10-es hátránnyal vonulhatott a magyar bajnoki bronzérmes. Szünetet követően folyamatosan ellenfele nyakán volt a hazai együttes, azonban a vezetést az utolsó tízpercre fordulva sikerült csak átvennie a Lokinak – mondhatni a legjobbkor. Ezt az előnyt el sem engedte a DVSC, aki Planéta Szimonetta, valamint Kácsor Gréta kiváló játékával ünnepelhetett győzelmet a Hódos csarnokban, teltház és kiváló hangulat előtt (28-27). Dicséret illeti Ann-Cathrin Giegerich-et is, hiszen tíz hónap kihagyás után tért vissza a pályára, ahol a hajrában fontos védéseket mutatott be, ami elengedhetetlen volt csapata sikeréhez. Kácsor és Planéta egyaránt 7-7 találattal zárt.

fotó: Nász Nikolett

Megosztás