Alicia Stolle, a német válogatott jobbátlövője is készséggel válaszolt kérdéseinkre.

Alicia Stolle fiatal kora ellenére a német válogatott egyik vezéregyénisége, eddigi 45 fellépésen 97 gól szerezett a nemzeti csapatban, 2018-ban beválasztották az Európa-bajnokság álomcsapatába. Karrierje során először a Ferencváros kedvéért hagyta el Németországot, interjúnkban szó esett a váltás okairól, illetve a személyes célokról is.

Kezdjük a legelején, hogyan kerültél kapcsolatba a sportággal, miért pont a kézilabdára esett a választás?

Már gyerekként is mindig a csarnokban voltam. Mindkét szülőm kézilabdázott, és egyértelmű volt, hogy ezt az irányt követem én is.

A jobbátlövő egy igencsak speciális poszt, milyen képességekkel kell rendelkeznie egy játékosnak ebben a szerepkörben?

Természetesen jobbátlövő pozícióban egy hatalmas előny, ha balkezes valaki. Az még természetesen nem elég, ha balkezes egy játékos, kompenzálni lehet azt különféle készségekkel, hogy ezen a poszton eredményes lehessen valaki. 

Mely területeken fejlődtél a legtöbbet a Thüringer játékosaként, gondolok itt szakmai illetve személyiségbeli dolgokra is?


A Thüringernél mind szakmailag, mind emberileg sokat fejlődtem. Véleményem szerint főleg védekezésben léptem előre, valamint támadásban rugalmasabb lettem.

A Thüringer honlapja szerint jelenleg is pszichológiát tanulsz, az ilyen jellegű tanulmányok mennyire segítik a sportolói létet, vannak-e esetleg apró stresszkezelési technikáid, segítesz-e a csapattársadnak ezen a téren?

Mesterképzést végzek klinikai pszichológia szakon, ez elég távol áll a sportpszichológiától, ebből kifolyólag a tanultakat nem nagyon tudom a sportban kamatoztatni. 

Milyen tényezők játszottak főként szerepet a klubváltásban?

Egy ilyen elhatározás nagy lépés. Új ország, új nyelv és egy teljesen új csapat vár rám. Már az elején teljesen azonosulni tudtam a klub elképzeléseivel, céljaival és mondhatom, szimpatikus az egész csapat, amely tele van fiatal játékosokkal, valamint néhány nemzetközi klasszis is található a keretében.

Mit vársz magadtól a Ferencváros színeiben? Az eddigi tapasztalataid alapján mennyire más a Ferencváros és a Thüringer játékszisztémája?

Természetesen ez egy nagy ugrás, és időbe telik, amíg az ember teljesen beilleszkedik. Nagyon remélem, hogy gyorsan be tudok illeszkedni, és a csapat segítségére lehetek. Az FTC gyors és attraktív kézilabdát játszik, és nagyon várom, hogy részese lehessek. 

Vannak-e esetleg félelmeid a légiós élettel kapcsolatban?

Nagyon örülök, hogy életem következő fejezetét külföldön kezdhetem meg, és ennek köszönhetően új országot, új nyelvet ismerhetek meg. A magyar sajnos nem túl egyszerű nyelv, de reménykedem benne, hogy a nyáron már néhány mondattal elboldogulok majd. Remélem, gyorsan be tudunk illeszkedni, így a nyelvtanulás is gyorsabban megy majd. 

Mit vársz magadtól a szezon további részében, milyen eredményekkel lennél elégedett?

A THC-vel szeretnénk megnyerni a német kupát, a bajnokságán pedig minél jobb pozícióra hajtunk. Az EHF-kupában célunk, hogy minél tovább meneteljünk. 

Kép: 24.hu, Facebook, HandballWM, Nász Nikolett

Megosztás