Szombaton kezdetét veszik az Európa-liga csoportkör küzdelmei, ahol két magyar csapat is érdekelt lesz; a Mosonmagyaróvár gárdája mellett, a Vác képviseli hazánkat a női kézilabdázás második legrangosabb nemzetközi versenysorozatában.

Elsőként a váciak D jelű csoportját mutatjuk be, ahol a Viborg HK, az SCM Ramnicu Valcea és a Chambray Touraine csapata vár a magyar együttesre.

Az EHF TOP kézilabda címen emlegeti ezt a kvartettet, hisz mind a Viborg, mind a Valcea csapata nagy múlttal rendelkezik a sportág történelmében, azonban egyik klub sem régi fényében tündököl az elmúlt években.

Kétség kívül a Viborg rendelkezik a legszebb emlékekkel, ugyanis a dán alakulat 2006-ban, 2009-ben és 2010-ben is csúcsra jutott a Bajnokok Ligájában, ezek mellett 1994-ben, 1999-ben és 2004-ben az EHF kupát is ők emelhették a magasba. Azonban az elmúlt időszakban nem jött a siker a VHK számára, utoljára 2014-ben akasztottak a játékosaik nyakába aranyérmet, amit a hazai bajnokságban tudtak megszerezni. Keretük nagy részét dán válogatott játékosok adják és olyan nevek is szerepelnek náluk, mint Line Haugsted, vagy Kristina Jörgensen.

Legnagyobb kihívójuk kétség kívül a húszszoros román bajnok Valcea csapata lehet. A román alakulat 1984-ben és 1989-ben EHF kupát nyert, tavalyi idényben pedig a Bajnokok Ligája „B” jelű csoportjában szerepelt, ahol a hatodik helyen sikerült végezniük. Nagy reményekkel vág neki Bent Dahl együttese az idei EL kiírásnak, névsorukban pedig Kristina Liscevic, Asma Elghaoui és Mireya Gonzalez neve még jobban megerősíti ezt.

A váciak harmadik ellenfele pedig a francia Chambray csapata lesz, akik évről évre hazájuk bajnokságában lifteznek az él- és középmezőny között. Jerome Delarue együttesét sötét lóként emlegetik, hiszen több rutinos játékost is a soraiban tudhatnak, elég csak Rikke Granlund, Jovana Stoiljkovic, vagy Alexandra Lacrabrere nevét megemlíteni.

A Vác csapata meghúzgálhatja az oroszlánok bajszát, azonban erre extra teljesítményre lesz szüksége az igazán fiatal keretnek. Az egész mezőnyt tekintve a harmadik legfiatalabb átlag életkorral rendelkező együttes a magyar (22.4), az átlag magasságot figyelembe véve pedig, a legalacsonyabb a tizenhat csapat közül (172.5). Legjobb eredményként a 2010-es bajnoki harmadik helyezést, valamint a két Magyar Kupa bronzérmet lehet kiemelni velük kapcsolatban. Ottó Katalin együttese számára a tapasztalatszerzés lehet a legfőbb szempont, valamint a fiatal játékosok ízelítőt kaphatnak a nemzetközi mérkőzések tempójából is, ami pozitívum lehet a jövőre tekintve. Az ellenfeleknek legjobban a Kuczora – Kácsor – Helembai hármastól kell tartaniuk, de Pásztor Bettina is könnyen megálljt tud parancsolni a kapuban.

A magyar együttes szombaton 18 órai kezdettel lépett volna pályára a francia Chambray Touraine otthonában, azonban a hazai csapatnál koronavírusos fertőzés ütötte fel a fejét, így a találkozót elhalasztották.


fotó: vacinkse.hu
Forrás: ehfel.eurohandball.com

Megosztás