Nem a vereség a baj

Feltűnően sok negatív vélemény látott napvilágot a Telekom Veszprém GOG elleni 36:30-as veresége után. A fórumok, ahogy az ilyenkor lenni szokott ízzanak. Ahogy kell, a kézilabdás közeg szépen ketté is szakadt a blama után: van, aki szerint belefér a vereség, mások azonnal az edző fejét követelik.

Nem titok, hogy én inkább a második csoporthoz állok közelebb, ám kettőt aludva a történtekre, kicsit higgadtabban tudom talán megfogalmazni, mi is az igazi gondom. Mert itt nem a vereség a baj.

Továbbmegyek, nem is a 6 találatnyi különbség. Tényleg ki lehet kapni a GOG-tól, nem rossz csapat a dán, sőt! Azonban nagyon sok aggasztó tényezőt látok a Veszprém körül.

Az első a tendencia. Egy jó BL meccs után jött egy nyögvenyelős győzelem, majd egy sima vereség. Nem top csapatok ellen. Igen, a Magdeburg címvédő, de a BL győzelmük gigantikus meglepetés volt, a Plock ellen majdnem kiestek tavaly, gyengébb is az idei keret, szóval nem, a Magdeburg nem top csapat. A Montpellier második sora, bár nagy potenciálú fiatalokból áll, elég vékony. A GOG-nak meg lényegében cseréje alig volt. Mégis, tükörsimán dominálták a meccset fizikálisan is – ezen a területen tavaly is akadtak gondok Veszprémben.

 

Nem volt ellenszer a GOG átlövéseivel szemben – forrás: handballveszprem.hu

A taktika sem nagyon látszik a bakonyi alakulatnál. Az ugyanis nem támadójáték, hogy Remili minden pozícióból 1:1-ezik, vagy 2:2-zik Fabregas-al. Nenadic rosszabb napjain a csapatjáték mintapéldánya volt a csütörtöki Remilihez képest, aki szórta a labdákat minden irányba, sajnos igen sokszor épp a sárga mezes hazaiak kezébe. Nem akar ő rosszat, de ha valakinek ennyi mindent szabad, következmények nélkül, az már magában is elgondolkodtató. A védekezés azért volt különösen fájó pont, mert a szakvezetés kimondta, „mienk a világ legjobb védelme”, majd csütörtökön, a harmadik BL meccsen csak az nem lőtte szét a falat – vagy annak nyomait -, aki nem járt arra. Kapusteljesítmény nincs, erről már podcastunkban szakavatott kollégáim értekeztek egy keveset a héten.Utálom ezt a mondatot, de „mi megmondtuk!”. Hogy amúgy tehetséges, vagy éppen világklasszis(nak mondott) kapusok miért nem találkoznak a labdával, az már komolyabb elemzést igényel, de itt is jegyezzük meg, nem egy egyszeri, rossz napról beszélünk, a veszprémi kapusok idén folyamatosan rosszul teljesítenek. Ehhez már tényleg csak zárójelben tegyük oda Cupara kurtafurcsa távozását egy El-csapatba.

És ahogy 3 hete az a téma a női kézilabdázásban, mennyire rossz a testbeszéd, a dinamika, a kémia Albertsen és a Fradi közt, bizony itt sem látszott nagy egység tegnap. Ilic először üvöltött, majd kikért egy olyan időt, amit szerintem maga sem értett, végül pedig úgy tűnt kissé ő is feladta. Az edzőről amúgy is egyre többször esik szó, van, aki szerint „nagy rá a kabát”, van aki „remek pedagógusnak” mondja. Nem tudom, mi az igazság, de vissza kell idézzem a szezont beharangozó gondolatainkat. Ez már Ilic és Nagy László kerete, olyan, amelyre a világ minden klubja, edzője, sportigazgatója csettintene. Nem a büdzsé itt a lényeg, hanem az, hogy ebbe a keretbe, ha akarunk, se tudunk belekötni: mély, rotálható, eltérő stílusú játékosok minden poszton és a legtöbben a legjobb korban vannak. Ezzel a kerettel nincs mese, minimum a Final Four-ba jutás a cél!

Senki se gondolja azt, hogy a szerző abban látja most a megoldást, hogy Momir Ilicet kirúgják. Minden veszprémi szenvedés oka éppen az, hogy pár éve indokolatlanul gyorsan tették ki Carlos Ortega-t, amit a mai napig nyög a klub. Ugyanakkor meg kell érteni, hogy ilyen vereségek nem férnek bele. Az elvárásokat tóvább növeli a vezetőség kommunikációja: az „okosan tárgyalás” és a „világ legjobb védelme” kinyilatkoztatások után nem lehet szó nélkül elmenni egy GOG elleni -6 mellett.

Bajnokságot nem lehet ősszel nyerni, legfeljebb elveszíteni. A BL-ben pedig tavasszal indul az igazi verseny. Nagy közhelyek, amelyek igazak is. Ám ha a Veszprém hasonló teljesítményekkel rukkol elő még néhányszor, akkor igen nehéz kiindulási helyzetből fog nekivágni a tavaszi hadjáratnak. Jó lenne ezt elkerülni!

Megosztás