Az 57-szeres horvát válogatott kapus a szezon végén távozik a Montpellier együttesétől, és nyártól a Frisch Auf Göppingen csapatánál folytatja pályafutását. – számolt be a német klub hivatalos honlapja.

Tovább olvasom

A kettős szegedi győzelemmel végződött bajnoki döntő után sok szó esett a veszprémi klub helyzetéről. Tekintsük át most röviden, hogy honnan hova jutott el az aranyérmes csapat az elmúlt évtizedekben, és mi várhat rá a közeljövőben.

A klubot 1961-ben alapította Bérczi Mihály és Ludányi Márton Szegedi Előre néven. Az első évben városi, a másodikban megyei bajnokságot nyert, így elindulhatott a másodosztályban, ahol 1975-ig tanyázott, ekkor (már Szegedi Volánként) megnyerte az NB1/B-t, amivel elsőosztályú tagságot szerzett, amit azóta is megszakítás nélkül őriz.

Ezt követően a bajnokságban változatos eredményeket ért el, kupaspecialistává vált, Kővári Árpád és Boros László irányításával 1977 és 1983 között három trófeát is nyert ebben a kiírásban, és letette a névjegyét a nemzetközi porondon. 1986-tól Tisza Volán néven szerepelt.

A Pick Szeged nevet 1993-ban vette fel, innentől kezdve mindig a dobogón végzett az NB1-ben, és az első évben rögtön Magyar Kupát nyert, kettős győzelemmel a Fotex Veszprém ellen. 1996-ban Skaliczki László vezetésével először nyert bajnokságot a Pick, amit az első BL indulás követett, és a legjobb nyolc közé jutás. A következő évtized öt ezüst és öt bronzérmet hozott a bajnokságban, ami biztosította a Szeged számára a folyamatos nemzetközi szereplést.

2006-ban Kovács Péter vezetésével nyerte a klub 5. Magyar Kupa döntőjét, majd egy évvel később, már Vladan Maticcsal a kispadon újra magyar bajnok lett, amit 2008-ban újabb kupagyőzelem követett. Ezeket a sikeres éveket, anyagi nehézségeket követő stabilizálás és az ezüstkorszak követte.

Juan Carlos Pastor 2013-ban került a Tisza-partjára, ahol első évében a klub történetének első nemzetközi kupáját nyerte csapatával, az EHF-kupa Final4-ban jóval esélyesebb csapatokat (Berlin, Montpellier) győztek le. 2014-től a csapat neve MOL-Pick Szeged.

Bár a csapat játékereje folyamatosan fejlődött és a tulajdonosi kör is egyre komolyabb pénzügyi lehetőséget biztosított a klub számára, az újabb trófeát nem adták könnyen, mivel a rivális Veszprém ekkor már stabilan a világ élvonalához tartozott. 2018-ban végre sikerült bajnokságot nyerni, amit a következő évben a hetedik kupagyőzelem követett. A Bajnokok Ligájában is egyre nagyobb nevet szerzett a Pick, sok győzelmet tudott aratni a legnagyobb klubok ellen, főleg hazai pályán.

Az idei (2020/21-es) sorozatban rengeteg probléma és balszerencse ellenére, a bajnoki döntőben rendkívül meggyöző játékkal győzte le oda-vissza a Telekom Veszprémet, megszerezve negyedik bajnoki címét.

A következő szezontól 8300 fő befogadására alkalmas, ultra-modern csarnokba költözik a MOL-Pick Szeged, és új projekt veszi kezdetét. Mostanra képessé vált a klub megtartani akár világklasszis játékosokat is, és korosztályuk legjobbjai közé tartozó fiatalokat Szegedre csábítani. A logika összes szabálya szerint a következő években emelni fogják a tétet, a cél nem is lehet más, mint harcolni az első helyért Magyarországon, és megtenni az utolsó lépést, ami a legszűkebb értelemben vett nemzetközi elit soraiba vezet.

Nycke Grootra minden bizonnyal a magyar szurkolók is jó szívvel emlékeznek, hiszen évekig volt a Győri Audi ETO karmestere, sok nagy sikerből kivéve a részét ez idő alatt. Pályafutását azonban hamarosan befejezi, ennek kapcsán kerestük meg néhány kérdéssel.

Tovább olvasom

A norvég kézilabda diadalát hozta a 2020/21-es budapesti női kézilabda BL Final4. A bajnok Vipers csapata hazai játékosokra épül, akik közül Katrine Lunde, Heidi Løke és Nora Mørk is csatlakozott az ötszörös győztesek közösségéhez. Mind kivették a részüket a sikerből, de a legnagyobb hős az új generáció kiemelkedő egyénisége, a nyáron Esbjergbe távozó Henny Reistad volt, aki a szezon nagyrészéhez hasonlóan az egész hétvégén extraklasszis teljesítményt nyújtott.

Az ezüstérmes Brest Bretagne kiváló idényt zárt. Megnyerte a francia kupát, majd drámai küzdelemben a bajnokságot is, remekül szerepelt a BL-ben, ahol az elődöntőben diadalmaskodott a legnagyobb esélyes, címvédő Győri ETO ellen is. A döntőre azonban elfogyott a kraft, és nem volt esélyük egy ellenállhatatlanul kézilabdázó ellenfél ellen.

Döntő: Brest Bretagne – Vipers Kristiansand 28 – 34

A Final4 végeredménye:

  1. Vipers Kristiansand
  2. Brest Bretagne
  3. Győri Audi Eto KC
  4. CSKA Moszkva

MVP: Henny Reistad

A Bajnokok Ligája gólkirálynője: Ana Gros

Kép: EHF Champions League

2009, 2012 és 2013 után 2021-ben ünnepelhetett szlovén bajnoki címet az RK Gorenje Velenje, miután a tegnapi napon legyőzte idegenben a kieső helyen álló Krka-t, ezzel egy fordulóval a vége előtt behozhatatlan előnyre tettek szert az üldözők előtt.

A címvédő Celje 2014 óta tartó szériája szakadt meg ezzel. A legnagyobb szlovén klub az elmúlt három évtizedben 23 bajnoki címet szerzett, ezúttal azonban az ezüstéremre is minimális esélye maradt, jelenleg a Trebnje áll a második helyen.

Ezzel minden valószínűség szerint a Velenjét láthatjuk a Bajnokok Ligájában az elkövetkező szezonban.