Site icon Handballexpert

Női EB: A magyar válogatott értékelése – II. rész, balszélsők

A magyar női kézilabda-válogatott számára véget ért az Európa-bajnokság, az Elek Gábor és Danyi Gábor által vezetett csapat a 10. helyen végzett a kontinensviadalon. Az eredmény – főleg az elmúlt időszak világversenyeit nézve – reálisnak mondható, mégis nagyon keserű a szánk íze, ugyanis véleményem szerint több volt ebben az egészben.

Arra vállalkoztam, hogy cikksorozatban mutatom be a válogatott szereplését, posztokra, vezetőségre lebontva, főleg annak fényében, hogy hamarosan olimpiai selejtező vár ránk. Elöljáróban leszögezném, hogy a cél nem a válogatott bármely tagjának a kritizálása, és az is lehetséges, hogy ha valaki máshogy látja a dolgokat, akkor neki van igaza. A második rész a balszélsőkkel foglalkozik.

A dániai EB-re két balszélsővel vágtunk neki, a Ferencváros két játékosa, Schatzl Nadine és Márton Gréta kapott lehetőséget a szövetségi kapitányoktól. Erről a posztról pozícióból 36-szor lőttünk kapura, ebből 23 gólt értünk el. Ebben az adatban minden, balszélső posztról leadott lövés benne van. Schatzlnak két indításból szerzett gólja, és két betörése volt, Mártonnak nem volt indításgólja, de háromszor szerzett labdát. Schatzl Nadine 229 percet töltött a pályán, poszttársa 128-at.

 

Schatzl Nadine (27 éves)

A jelenleg még a Ferencvárosban kézilabdázó balszélső hat mérkőzésen 17 gólt lőtt, 26 kísérletből, vagyis 65%-kal élt a helyzeteivel. A románok elleni mérkőzésen ő volt a különbség, világklasszis szinten játszott.

 

Márton Gréta (21 éves)

 

A Fradi fiatal balszélsője nyolcszor kísérelt meg gólt lőni, négyszer eredményes volt.

 

Balszélen hullámzó volt a teljesítményünk. Volt, hogy teljesen elszürkültünk ezen a poszton, és volt, hogy világklasszis teljesítményt nyújtott Schatzl. Természetesen utóbbiból reméltünk többet, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szélső pozíció abszolút „átlövőfüggő”. Hiába lennének adott esetben a világ legjobb szélsői a magyar csapatban, ha kevés használható labdát kapnak. Volt, hogy hosszú percekig még csak kapura sem lőttünk szélről, és ez mindkét oldalra vonatkozik. Ez persze érthetetlen, mert jó szélsőink vannak, gyakrabban kellene őket játékban hozni. Ezen a jövőben változtatni kell szerintem. Rengeteg játékelem és mozgás van, ami ezt elősegítheti.

Az EB bő keretében még Fodor Csenge (Győr), Hársfalvi Júlia (Siófok) és Puhalák Szidónia (Győr) voltak. Szerintem reális esélye a selejtezőn való részvételre Fodor Csengének lehet. Szerintem Schatzl Nadine helye biztosnak tekinthető, mögötte azonban szerintem Fodor és Márton egyenlő eséllyel indulhatnak.

 

Megosztás
Exit mobile version