A magyar női kézilabda-válogatott számára véget ért az Európa-bajnokság, az Elek Gábor és Danyi Gábor által vezetett csapat a 10. helyen végzett a kontinensviadalon. Az eredmény – főleg az elmúlt időszak világversenyeit nézve – reálisnak mondható, mégis nagyon keserű a szánk íze, ugyanis véleményem szerint több volt ebben az egészben.

Arra vállalkoztam, hogy cikksorozatban mutatom be a válogatott szereplését, posztokra, vezetőségre lebontva, főleg annak fényében, hogy hamarosan olimpiai selejtező vár ránk. Elöljáróban leszögezném, hogy a cél nem a válogatott bármely tagjának a kritizálása, és az is lehetséges, hogy ha valaki máshogy látja a dolgokat, akkor neki van igaza. A harmadik rész a jobbszélsőkkel foglalkozik.

Az Európa-bajnokságra két jobbszélsővel mentünk, Lukács Viktória és Faluvégi Dorottya kapott lehetőséget Dániában. A jobbszélső felhozatalt elnézve szerintem jó döntés született, jelenleg ők a legjobbak a posztjukon. Lukács Viktória számított az első számú jobbszélsőnek, 232 percet töltött a pályán. Poszttársa, Faluvégi Dorottya 124 percet játszott. Erről a posztról 47-szer lőttünk kapura, ebből 24-szer szereztünk gólt, ebben minden, erről a posztról leadott lövés benne van.

 

Lukács Viktória (25 éves)

Lukács Viktória 29-szer lőtt kapura a hat mérkőzésen, ebből 17 gólt lőtt. 11 lehetősége volt indításból gólt lőnie, ebből 9-szer betalált. Érdekesség, hogy ez az oldal jóval többször lőtt indításból, Lukács pedig magasan a legtöbbet induló szélső volt az összes játékos közül. Az előző világversenyen Lukács fantasztikus formában volt, most ezt sajnos nem sikerült megismételnie. Sarokból 18 lövése volt, amiből 8 lett gól, ez kevesebb, mint 50%-os arány, ami szélsők esetében nem elegendő.

 

 

 

 

Faluvégi Dorottya (22 éves)

A Győr fiatal szélsője 10-szer lőtt kapura, ebből öt gólt lőtt. Mivel nem lőtt indításgólt, ez az efffektivitás gyenge közepesnek mondható. Faluvégi hozzáállásával egyébként nem lehetett gond, küzdött a csapatért, és erre a mentalitásra szüksége van a válogatottnak. Védekezésben előrébb kell lépnie, de ez mindegyik szélsőnkre igaz.

A támadási effektivitás ezen az EB-n messze nem volt jó, ezen mindenképp kell javítani: összesen 22 gólt lőtt a két játékos, 39 kísérletből, ez inkább gyenge közepesnek felel meg, és ebben benne vannak a gyorsindításból, lerohanásból kialakított ziccerek is.

A magyar válogatott bő keretében még Katona Flóra (Mosonmagyaróvár), Kovács Anett (Ferencváros) és Such Nelli (Siófok) volt benne. Szerintem meglepetés lenne, ha nem az EB-re nevezett két jobbszélsővel vennénk fel a harcot az olimpiáért.

Fotók, képek, statisztikák: MKSZ, EB hivatalos honlapja

6005 megtekintés.

Megosztás