Site icon Handballexpert

Női NBI: A feljutók. Mire vihetik az újoncok a világ legerősebb bajnokságában?

A Szent István és a Szombathelyi KKA csapata jutott fel a női NBI-be. Mindkét csapat abszolút megérdemelten játszik jövőre a világ legerősebb bajnokságában. A kérdés minden feljutónál adott: bent tudnak-e maradni?

Szent István SE-OTP Bank (NB I/B Keleti csoport 1. hely, 34 pont) 

Az NB I/B-s bajnokságban Keleti és Nyugati csoportokban mérkőztek meg a csapatok, csoportonként 12-12 csapat és 22 mérkőzés állt rendelkezésre a minél jobb helyezés eléréséhez. 

A keleti csoport bajnoka idén a Szent István SE lett, 34 bajnoki ponttal. Ez a csoport nagyon izgalmasan alakult, hiszen a bajnok és a hatodik helyezett között csak hat pont volt a különbség, míg a második és a hatodik hely között három pont. 

A Szent István nem úgy indította a bajnokságot, ahogy szerette volna: súlyos, kilenc gólos vereséget szenvedtek a Kispest otthonában (34-25).  Azonban itt nagyon gyorsan észbe kaptak, és zsinórban kilenc győzelmet számláltak, az összes riválist két vállra tudták fektetni. Ezt a sorozatot a Göd szakította meg, négy gólos vereséget szenvedtek hazai pályán. A több mint k,ét hónapos szünet után februárban két mérkőzést nyertek, így úgy gondolhatták hogy minden helyre állt. Azonban márciusban nyeretlenek maradtak, hiszen a Kecskemét és a Vasas ellen is csak döntetlenre futotta, és meglepetésre kapitulálni kényszerültek a Szeged ellen. Ezzel nagyon közel engedték magukhoz a közvetlen vetélytársakat, nem volt biztos a feljutás. Azonban az utolsó hat mérkőzésen ötször nyerni tudtak, be tudták biztosítani a feljutást.  Az NB I/B-s bajnokságtól vereséggel búcsúztak , hiszen a Göd ellen ismét nem tudtak nyerni, 33-29 arányú vereséget szenvedtek. 

Házi gólkirálynő: Schneider Éva 145 góllal. Ezzel a góllövőlista 2. helyén végzett

 

Szombathelyi KKA (NB I/B Nyugati csoport 1.hely 43 pont) 

Szombathelyen a kézilabdázás ebben a szezonban igazi Dávid és Góliát párhuzam volt, hiszen a KKA bajnokcsapat lett míg a Szomathelyi Haladás búcsúzott az NB I/B-től. 

A Szombathelyi KKA a megszerezhető 44 pontból 43-at gyűjtött be, így magabiztosan jutott fel a legfelsőbb osztályba. 

A csapat egy picit álmosan kezdte a bajnokságot, az első fordulóban a Kozármisleny ellen nem túl szórakoztató mérkőzésen 19-17-re tudott győzni. 

Majd a következő négy mérkőzést simán tudták nyerni, köztük a városi rivális ellenit is. Az év végéig még három szorosabb mérkőzést játszottak, ahol mindig a szombathelyi együttes jött ki győztesen. 4-4 góllal múlták felül a Dunaújváros U19 és a Győri Audi ETO U19-es csapatát, és három góllal a Mohács együttesét. 

A hosszú bajnoki szünet után Kozármislenybe látogatott a csapat, ahol csak egy döntetlenre futotta (28-28). Ez volt az egyetlen pontvesztesége a bajnokcsapatnak!

A bajnokság hátralevő részében nem igazán tudta őket megszorongatni senki sem. Az idény végéig hatszor is több mint 10 góllal tudtak nyerni. Egyedül a Győr U19-es csapata ellen nyertek picit nehezebben 29-25 arányban.

A szombathelyi lányok 713 gólt szereztek: ez több mint 32 gólt jelent meccsenként. 

Házi gólkirálynő: Majer Maya, 93 góllal. Ezzel a góllövőlista 15-dik helyén végzett.

A feljutás is szép eredmény, de természetesen a cél nem lehet más, mint kiharcolni a bentmaradást. Ez nagyon nehéz feladat, hiszen a világ egyik, ha nem a legerősebb bajnoksága a magyar NBI, nehéz a tagságot meghosszabbítani. Láttunk az utóbbi időben simán kihulló újoncokat (Eger, Kispest), de olyan is előfordult, hogy a friss feljutó meglepetést tudott okozni, és felvette a harcot a legnagyobbakkal is (Mosonmagyaróvár).

Kíváncsian várjuk az új szezont, és drukkolnuk az újoncoknak!

Írta: Moldovány Miklós

 

Megosztás
Exit mobile version