Mire fogunk emlékezni a kettévágott kézilabda szezonból? Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok? FIGYELEM, NOSZTALGIÁRA FEL!

Normál esetben most következne a kézilabda szezon legérdekesebb része, sajnos a körülmények beláthatatlan ideig nem teszik lehetővé, hogy imádott sportágunk várva várt versenysorozataiban izgulhassunk szeretett csapataink sikeréért.

Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt még minden a normál kerékvágásban zajlott: női szinten láttuk a Siófok ellenállhatatlan játékát, amellyel karnyújtásnyi közelségbe került a hőn áhított bajnoki ezüst, illetve jó úton haladt a címvédés felé az EHF kupában; a Győr veretlen BL középdöntős szereplését követően vártuk a Bukarest elleni derbit, illetve a Ferencváros hősi küzdelmeit a legrangosabb európai kupában még akkor is, amikor már matematikailag sem volt esélye a negyeddöntős szereplésre. Férfi szinten pedig az egész kézilabdaszerető közösség várta azokat a BL nyolcaddöntőket, amelynek pozitív kimenetele esetén létrejöhetett volna az a párharc áprilisban, amelyre férfi szinten még nem volt példa: a Final Fourba jutásért küzdhet két hasonló erőkből álló magyar együttes, ahol objektíven nem lehet megállapítani, melyik együttesnek van nagyobb esélye. Ne feledkezzünk el a március 20-22-re tervezett női olimpiai selejtezőkről sem, ahol a női válogatottunk Győrben harcolhatta volna ki a nyári tokiói olimpiára a repülőjegyét. 

Fájdalmas ezeket a sorokat leírni, de az élet egy pillanat alatt felülírta ezeket a várva várt eseményeket. Nem tudjuk, lesz e a szezonnak egyáltalán folytatása, illetve ha lesz is, akkor az milyen módon fog történni. Sajnos ez a szezon a körülményekre tekintettel csonkaként, nem teljes értékűként fog a történelemkönyvekbe írodni, pedig március elejéig egy rendkívül izgalmas, az előző évekhez képest ugyanolyan színvonalú küzdelmeket láthattunk. 

Nézzük, mit adott számunkra eddig ez a szezon, melyek voltak számomra a legemlékezetesebb pillanatok:

10. Ferencváros – Győr, női K&H Liga, 2019. december 29.

A női világbajnokságot követő első fordulóban találkozott egymással az őszi szezonban tudása alatt játszó Ferencváros az addig minden szinten hibátlan mérleggel álló Győrrel. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a Győr ezt megelőzően különösebb ellenállásba nem ütközött (egyedül a Siófok elleni hazai találkozóján játszott keményebb ellenféllel még augusztusban), így nem lehetett tudni, hol is tart a Danyi-csapat. Nem ok nélkül nevezik ezt a párharcot a kézilabda El Clasicojának: szenzációs hangulat, szurkolás mind a két oldalon. Ilyenkor összeteszi az ember a két kezét, hogy ilyen hangulatban ilyen színvonalas párharcot láthat egy bajnokságon belül.

A mérkőzés minden igényt kielégített, nagy küzdelem, szoros végjáték, végül az 5 gólos hátrányból felálló Győr 28-27-re nyert a Népligetben, ezzel megőrizve 100%-os mérlegét. 

9. Érd – Bistrita, női EHF kupa, 2020. február 9.

Az EHF kupa csoportkörének utolsó fordulójában az Érd hazai pályán a Bistritát fogadta, és győzelem esetén a legjobb 8 között találhatta volna magát Szabó Edina együttese. Jól előjel volt a találkozó előtt, hogy a két együttes Besztercén döntetlent játszott, azonban az Érd formája eléggé hullámzó volt a mérkőzést megelőző hetekben (vereség a Vác ellen a Magyar Kupában, hazai pályán vereség a Dunaújváros ellen a bajnokságban). A találkozót rangjához mérten parádés hangulat övezte, Besztercéről körülbelül 150-en érkeztek, míg a hazaiak a legfelső sorokat is elfoglalva buzdították együttesüket. 

A mérkőzés nagy részében a románok akarata érvényesült és bár végig szoros volt a találkozó, sokáig nem lehetett azt a pluszt érezni az érdiekben, amellyel a mérkőzést a maguk javára fordítják. Különösen akkor, amikor 2 és fél perccel a vége előtt 2 gólos besztercei vezetésnél Szabó Laura Zoqubi kezébe ejtette a büntetőt. De ekkor jött egy fordulat, Kiss, Nascimento és Kovacevic góljaival 15 másodperccel a vége előtt már az Érd vezetett egy góllal és állt továbbjutásra. De ekkor jött a feketeleves: 4 másodperccel a vége előtt szabaddobást kaptak a vendégek, amelyet Ardean-Elisei a dudaszó pillanatában gólra váltott, ezzel 24-24-re módosítva az eredményt, csapatát a negyeddöntőbe lőve.

Nem ez volt az egyetlen dráma az Érd Arénában, 5 héttel ezelőtt az Odense is a dudaszó pillanatában szerzett gólt, amellyel elvitte a két pontot Janurikéktól. Természetesen a sportban nincsen HA, de érdemes eljátszani a gondolattal, hogy valamelyik dudaszós gól elkerülése a negyeddöntőt jelentette volna az Érdnek.

8. Veszprém – Vardar Szkopje 39-30, férfi Bajnokok Ligája, 2019. október 19.

Ez a mérkőzés nem a szakmai elemzések vagy az elképesztő izgalmak miatt maradt emlékezetes, hanem azért, mert a Veszprém szenzációs játékkal győzte le a BL címvédő Vardar Szkopjét. A bakonyi csapat méltó módon vágott vissza a Kölnben elveszített BL döntőért, érdekesség hogy a veszprémi és a szkopjei csoportmeccsek alatt is elérte már a különbség a 10 gólt, így az Építők szurkolói rászámolhattak mindkét alkalommal a regnáló bajnokra. Kell ennél több?!

7. Ferencváros – Siófok 24-26, női K&H Liga, 2020. február 18.

Az ezüstrangadóként elnevezett találkozó tétje nem más volt, mint az, hogy melyik együttes kerül közelebb a BL szabadkártyához. Ősszel Siófokon döntetlenre végeztek a felek, így egy győzelem esetén lépéselőnybe kerülhetett a győztes fél a másikkal szemben. A Siófok Győr elleni meglepetésgyőzelme miatt a döntetlen inkább a vendégeknek kedvezett volna.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, eleinte a Siófok, majd a Ferencváros vezetett, a félidőre viszont a Balaton-parti lányok kerültek 2 gólos előnybe. A második játékrész közepén Kobetic és Szikora vezetésével a vendégek elléptek, végül pedig 2 góllal diadalmaskodtak. A mérkőzést követően vesztett pontok tekintetében a Siófok 3 ponttal a Ferencváros előtt állt, így Tor Odvar Moen együttese hatalmas lépést tett együttese első bajnoki ezüstérme felé.

6. Magyarország – Románia 27-28, női kézilabda Világbajnokság csoportmérkőzés, 2019. december 6.

Sajnos akad a szezonról kevésbé kellemes emlék is a magyar kézilabda-szerető közösség számára. A magyar együttes úgy lépett Románia ellen pályára, hogy egy pontszerzés is továbbjutást ér. A magyar együttes számított a mérkőzés esélyesének, figyelembe véve a román együttes 15 gólos vereségét Spanyolország ellen. Rasmussen együttese esélyeshez méltó módon kezdte a találkozót, a VB eddigi legjobb első félidejét nyújtva 16-10-es előnnyel mehettünk az öltözőbe. A második félidőben Neagu vezérletével feltámadtak a románok és  – bennünk a tőrt jól megforgatva – az utolsó pillanatban szerzett találattal a mérkőzésen először a vezetést és ezzel a győzelmet megszerezve kiejtettek minket a világbajnokságról.

A mérkőzés nem csak a pályán történtek miatt maradt emlékezetes, hanem a kispadoknál történtek miatt is. Rasmussen heves reklamációját a német játékvezetők 2 perces kiállítással, az IHF viszont eltiltással büntette. Ennek következményeként ideiglenesen a Danyi Gábor – Elek Gábor kettőst nevezték ki szövetségi kapitánynak.

5. Szeged – PSG 32-29, férfi Bajnokok Ligája, 2020. február 16.

A Szegedi együttes úgy indult neki a mérkőzésnek, hogy győzelem esetén maradhat reális esélye a csoport második helyének megszerzésére. A túlzás nélkül világválogatottal felálló PSG (Nikola és Luka Karabatic, Sagosen, Mikkel Hansen, Corrales, Sigurdsson) az első félidő második felében leszakította a hazai csapatot, így a félidőre 18-15-ös párizsi előnnyel mehettek a felek.

A második félidőben tovább tartott a PSG ostrom, a 35. percben már 6 góllal vezetettek a franciák, ekkor minden jel arra utalt, hogy a Szeged több mint két éve tartó hazai veretlenségi sorozata megszakad. De jött a fordulat! Előbb egy 5-0-s sorozattal 1 gólra zárkózott a Pastor-csapat, majd a 47. percben már 25-24-re vezetett is. A 10 gólig jutó Canellas vezérletével, szenzációs végjátékkal 32-29-re győzött a Szeged.

4. Hollandia – Spanyolország 30-29, női világbajnokság Döntő, 2019. december 15.

A lista egyetlen magyar érdekeltség nélküli eseménye a női világbajnokság döntője volt, ahol a Groot nélküli holland válogatott a mieink csoportjából egészen a döntőig menetelő spanyol válogatottal mérhette össze erejét.

Az első félidő második felében Wester bravúrjainak és Polman góljainak köszönhetően a hollandok 3 góllal megléptek. A második félidőben már volt 5 gól is az Oranje előnye, amikor a spanyolok nagy felzárkózásba kezdtek. Az utolsó percekre Barbosa vezetésével a spanyolok egyenlítettek, sőt 15 másodperccel a vége előtt labdájuk volt a győzelemhez! Ekkor jött a dráma! Barbosa lövését fogta Wester, majd Hernández szabálytalanul blokkolta a kidobást, amiért piros lapot kapott, a hollandok pedig heteshez jutottak, amelyet Abbingh értékesített, ezzel megszerezve Hollandiának a világbajnoki címet.

Sokáig vitatkoztak az ítélet helyességén, de az új szabályok értelmében az utolsó fél percben elkövetett szándékos sportszerűtlen szabálytalanságot piros lappal és hétméteressel büntetik. A sors fintora, hogy eképpen kellett ennek a világbajnokságnak eldőlnie.

3. Siófok – Győr 34-29, női K&H liga, 2020. január 22.

A győriek 100%-os mérleggel (beleértve a Bajnokok Ligáját és a Bajnokságot is) utaztak a Balaton partra, ahol az EHF kupában hazai pályán döntetlennel hangoló Siófok volt az ellenfél. A Győr a bajnokságban utoljára 2017. októberében kapott ki, a Siófok pedig még sosem diadalmaskodott az ötszörös Bajnokok Ligája győztes ellen.

A 20. percig szoros küzdelmet láthattak a nézők, 11-10-re vezetett ekkor a Siófok. Ekkor jött a csattanó, Moen csapata szenzációs félidei hajrával 21-12-es előnnyel mehetett a félidőre. A második félidőben zárkózott a címvédő, ám egyszer sem tudtak 5 gólnál közelebb kerülni a hazaiakhoz. Győzelmével a Siófok bejelentkezett a második helyre, Danyi Gábor pedig elszenvedte első vereségét tétmeccsen az ETO edzőjeként (másfél év után!).

2. Ferencváros – CSM Bukarest 33-23, női Bajnokok Ligája, 2020. január 25.

A Ferencváros 1 ponttal vágott neki a középdöntőnek, ahol a továbbjutási remények életben tartásához csak a győzelem lehetett elfogadható a Bukarest elleni mérkőzésen. Elek Gábor együttese messze sem a csúcsformájában várta a találkozót, 3 nappal ezelőtt az Érd elleni hazai találkozón csak a végjátékban tudott 1 góllal nyerni a Fradi.

Ennek ellenére többek között Háfra szenzációs góljaival és Bíró Blanka védéseivel már a 20. percben 14-5-re vezetett a Ferencváros. A félidőig stagnált a 9 gólos magyar előny, a második félidőre azonban még egy fokozattal rá tudott kapcsolni a hazai együttes az egyébként addig is parádés játékára. A 43. percben 27-13-ra is vezetett már a Fradi, végül pedig 10 góllal győzte le a 4 évvel ezelőtti BL győztest.

  1. Férfi kézilabda válogatott EB szereplése

Itt nehéz lenne egy mérkőzést kiemelni, amikor a szlovénok, dánok, izlandiak vagy az oroszok elleni találkozó is nyugodt szívvel is része lehetne a listának, ezért inkább megosztva ezeket a pillanatokat az első helyre helyezem őket.

Nagyon sokan féltették ezt a válogatottat az Európa Bajnokság előtt, részben a rutin hiánya miatt, másfelől pedig Lékai és Bodó sérülése miatt. A fiatalok kezei nem remegtek meg, a három csoportmérkőzés során a kiélezett szituációkban jó megoldást választva, igazi csapatként harcolva csoportelsőként, 5 ponttal jutott tovább a válogatott a középdöntőbe. Ott a későbbi elődöntős szlovénok elleni győzelem okozott számunkra nagy örömöt, és bár közel került ezután az elődöntő, illetve az olimpiai selejtező elérése, sajnos ezt nem sikerült elérni. Ettől függetlenül egy csodás Európa Bajnokságot láthattunk a szerethető válogatottunktól, amely eufóriát tekintve nagyon hasonlított a 4 évvel ezelőtti labdarúgó EB-re. És nem csak azért, mert itt is játszottunk a csoportban Izlanddal. 

1432 megtekintés.

Megosztás