Site icon Handballexpert

„Otthon én vagyok a fürdésfelelős, de szívesen kiveszem a részem a pelenkázásból is.” – interjú Balogh Zsolttal

Oldalunk Balogh Zsolttal, a Tatabánya és a magyar válogatott átlövőjével készített interjút. Szóba került a Szeged, a Pastorral való viszony, az átigazolás, és persze az apai örömökről is beszélgettünk. 

Balogh Zsolt neve valószínűleg minden magyar kézilabdabarát számára ismerősen cseng.  A harminc éves játékos a Békés megyei Orosházáról indulva lett a válogatott és a Szeged egyik meghatározó alakja. Az ő története valahogy egyszerre egyesíti a magyar népmesék, illetve a Biblia alapmotívumait. Zsolti ugyanis egyszerre egy a vidéki királyfi, aki az erdő rengetegével harcolva jut el az aranyalmához, és 189 cm-es magassága miatt (mely egyébként közöttünk, átlagemberek között egyáltalán nem számít alacsonynak) egy Dávid, aki a Góliátok felségterületén próbál érvényesülni. Zsolti pályafutását szülővárosában, Orosházán kezdte. Ezt követően öt évet töltött a PLER csapatában, ahol többek között Lékai Máté csapattársa volt. Ezt egy magdeburgi kitérő követte, majd újabb egy esztendő Gyöngyösön, 2012-ben pedig Balogh elfogadta a Szeged ajánlatát, ahol végül hét évet töltött el; néhány alkalommal a csapatkapitányi karszalagot is viselhette. A 2019-es év kifejezetten kellemesen indult Zsolt számára, januárban megszületett kislánya, Liza, illetve az ebben a hónapban megrendezett világbajnokságon kisebb sérülése ellenére a magyar csapat egyik legjobbja volt. Nem sokkal ez után robbant a hír, hogy a harminc esztendős játékos a következő szezont a Tatabánya színeiben kezdi. Az alábbi interjúban szó esik majd a szegedi időszakról, a távozás nehézségeiről, illetve az újdonsült apa szerepről is.

 – Amikor Szegedre érkeztél, a klub egy átmeneti időszakot élt: Skaliczki László helyett jött Juan Carlos Pastor, a klub pedig financiálisan és strukturálisan egyre profibb lett. Hogy élted meg a változásokat belülről?

Balogh Zsolt: Számomra jókor jött az edzőváltás, hiszen kaptam egy új lehetőséget a sorstól, és bizonyíthattam, hogy megütöm a Szeged szintjét, amiben akkor sokan kételkedtek.

– Hamar megtaláltad a helyed a Mister rendszerében, mit gondolsz, mi miatt illettél bele ennyire Pastor taktikájába?

Balogh Zsolt: A rengeteg edzés és gyakorlás meghozta a gyümölcsét, emellett Pastor megtalálta nekem azt a stílust, ami a legjobban fekszik, és azt kellett a pályán is visszaadnom

– Szép éveket töltöttél Szegeden.Ha egy valamit kellene kiemelni, mi volt a legemlékezetesebb momentum?

Balogh Zsolt: Nagyon nehéz egy momentumot kiragadni, mert rengeteg szép pillanat volt az évek során. Ha azonban választanom kellene, akkor az EHF Kupa győzelmet emelnem ki, mert az akkor úgy a semmiből jött, és senki nem számított rá, hogy lehet esélyünk Berlinben.

– Szegeden és a válogatottban is klasszis irányítóval játszottál együtt. Kivel volt a legjobb a játékkapcsolatod?

Balogh Zsolt: A legjobb kapcsolatom a pályán szerintem Lékaival van, hiszen együtt nőttünk fel, és ismerjük egymás gondolatait is. Szegeden pedig Bombac-csal értettük meg egymást a legjobban, de Niko Mindegiaval is szerettem együtt játszani.

– Mikor érezted először, hogy lehet, hogy a következő szezont nem Szegeden kezded majd meg?

Balogh Zsolt: A tavaly előtti szezonban, amikor két játékos érkezését jelentettek be a posztomra, akkor már tudtam, hogy én leszek a távozó. Erre jött meg egy sérülés utáni gyenge fél szezon számomra, és ki is kerültem a látókörből. A szerződésemet meg kitöltöttem tavaly, de már nyílt titok volt számomra, hogy nem maradok nyártól.

A hírek szerint több külföldi ajánlatod is volt, miért pont a Tatabanyára esett a választás?

Balogh Zsolt:  Hozzám egy konkrét ajánlat sem érkezett külföldről. Vladan Matic viszont mar többször érdeklődött a jövőmmel kapcsolatban korábban is, így került képbe a Tatabanya. Amikor kiderült decemberben, hogy nem hosszabbítok Szegeden, akkor megkeresett a klub is, és hamar megegyeztünk. Hogy miért Tatabanya? Matic mester felvázolta nekem a koncepciót, miszerint egy magyar maggal felálló csapatot szeretnének összerakni, ami nekem nagyon szimpatikus volt. Ez volt a legfőbb oka, amiért a Tatabányát választottam.

– Véleményed szerint hosszútávon reális lehet, hogy a Tatabánya felzárkózzon a Szegedhez és a Veszprémhez?

Balogh Zsolt: Jelenleg nem tudunk még versenyezni a két nagy csapattal; sem anyagilag, sem játékos állományban. Meg lehet rángatni az oroszlán bajszát néha-néha, de megelőzni bármelyiket nem reális. Természetesen mindent meg fogunk tenni azért, hogy megnehezítsük a nagyok dolgát, de azt látni kell, hogy még messze vagyunk attól, hogy beleszóljunk a bajnoki döntőbe.

Balogh Zsolt Lizával

– Végezetül egy könnyebb téma, milyen az első év apaként, milyen feladatokat vállalsz otthon?

Balogh Zsolt: Az eddigi majdnem hét hónap maga volt a csoda; minden percét elveztem! Könnyű dolgunk van, mert Liza nagyon nyugodt baba, reméljük, ez így is marad. Otthon én vagyok a fürdés-felelős, de szívesen kiveszem a részem a pelenkázásból is, ha úgy alakul.

 

 

 

Fotók: Szeged és Tatabánya honlapja, illetve Balogh Zsolt

Megosztás
Exit mobile version