Sporttörténelmi pillanatoknak lehettek tanúi azok a kézilabdabarátok, akik kilátogattak az Európa-bajnokság középdöntőjének második napjára. A budapesti kézilabda arénában Izland története legsúlyosabb Európa-bajnoki vereségét mérte az olimpiai bajnok francia válogatottra, Hollandia első középdöntős győzelmét aratta, Dánia pedig hibátlan maradt a tornán. A több mint 11 ezer néző új Európa-bajnoki rekord a házigazdát nélkülöző középdöntőket tekintve. A szurkolók egészen sajátos hangulatot teremtett az Európa-bajnokság központi helyszínén – ezt a játéknap főszereplői is kiemelték.

Azokon az Európa-bajnokságokon, ahol a házigazda válogatott már nem volt versenyben a középdöntőben, még soha nem jegyezhettek fel annyi nézőt, mint szombaton. A budapesti kézilabda arénában több mint 11 000-en követték az eseményeket, ez tehát rekordnak számít.

A több ezer magyar szimpatizáns mellett a legtöbben Horvátországból és Dániából érkeztek, de több száz izlandi, francia, montenegrói és több tucatnyi holland kézilabdabarát is élvezte a minőségi kézilabdát.

A nap első mérkőzésén a már eddig is sporttörténelmet író Montenegró és Hollandia találkozott, frissen érkező montenegrói drukkerek szeme láttára.

„A szurkolóink fantasztikusak voltak ma is, az egész éjszakát átutazva, több csoportban érkeztek Budapestre, hogy buzdítsanak minket. Nagyon hálás vagyok nekik ezért” – fogalmazott Milos Vujovic, a montenegrói válogatott játékosa.

A találkozót Hollandia nyerte bravúros kapusteljesítménnyel. Thijs van Leeuwen 24 órával korábban még hazájában dolgozott, de pozitív koronavírusminták miatt mozgósították – végül ő lett a meccs legjobbja.

„Brutális volt az elmúlt 24 óra, hiszen tegnap reggel még a munkahelyemen dolgoztam, mit sem sejtve arról, mi vár rám. Ezután felhívott a szövetségi kapitány, én pedig mindent félbehagytam, hogy ideérjek és teljesítsem az álmom. Edzésen sem tudtam részt venni. Ez a csapat azonban csodálatos, könnyű beilleszkedni, ismét esélytelenebbként sikerült nyernünk” – mondta el a találkozó után.

A nap második mérkőzésén a nyolc játékosát nélkülöző Izland álomszerű játékkal győzte le az olimpiai bajnok francia válogatottat, az aréna közönsége álló vastapssal köszönte meg a sportágtörténeti élményt (29-21-re győzött Izland, a franciák még soha nem szenvedtek vereséget ilyen arányban az Eb-k történetében).

„Sokat jelent nekem, hogy a Franciaország elleni összecsapáson lehettem a meccs embere, így biztosan szép emlékekkel térek majd haza Budapestről. Szeretném megköszönni a szurkolók támogatását, csodálatos volt a hangulat” – ezt Viktor Hallgrímsson, az izlandiak kapusa, a meccs legértékesebb játékosa fogalmazta meg.

A nap leghangosabb szurkolását a horvát drukkerek biztosították, a Dánia elleni rangadón hatalmasat küzdve maradt alul Horvátország.

„Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóinknak, rendkívül élvezetes volt ilyen sok horvát ember előtt szerepelni. Már Szegeden is kiváló hangulatot teremtett a közönség, de itt Budapesten, ebben a jóval nagyobb arénában még többen követhetik a helyszínen a mérkőzéseket, remélem ez a következő két találkozó alkalmával sem lesz másként” – mondta Luka Cindric, a horvátok klasszisa.

„Szeretek Magyarországon játszani, a szervezők előtt le a kalappal, csodálatos arénát húztak fel az Európa-bajnokságra. Hiányoljuk a magyar csapatot, bár a horvát és a magyar szurkolók sok mindenben hasonlítanak. Mindig remek légkört teremtenek, és tisztelik a játékot” – ezt Rasmus Lauge Schmidt, a dán válogatott és a Telekom Veszprém irányítója nyilatkozta a nagyszerű szombati játéknap végén.

A szombati középdöntős játéknap hangulatát az alábbi videós összefoglalóban is át lehet élni:

https://youtu.be/XIzDOSLLpTw

Az Európa-bajnokság középdöntős küzdelmei hétfőn folytatódnak, jegyeket a watchgamesseemore.hu/jegyek oldalon lehet vásárolni.

A hétfői program:

Izland-Horvátország 15:30
Dánia-Hollandia 18:00
Montenegró-Franciaország 20:30

Megosztás