Egy röpke meccsmentes hét után a negyedik fordulóval folytatódik a Bajnokok Ligája, néhány érdekesnek tűnő párosítás lesz a heti programban. Megérkezett a szürke őszi idő, eldőlt, hogy a héten nem motorozunk, Zágrábban hamar kitelt Vori becsülete, míg Flensburgban kapuscsere borzolta a kedélyeket. Október közepére a csoportokban ki szoktak alakulni az erőviszonyok, de jelenleg (főként az elmaradt meccsek miatt) az A csoportban a PSG-Pick-Vardar trió nulla ponttal szerénykedik a tábla végén.

A csoport

Kielce – Breszt

A lengyelek magabiztosan ütötték ki saját pályájukon a norvégokat. Az előzetes esélylatolgatáskor mindenképpen szorosabb küzdelmet vártunk. Főleg az első félidei támadójáték, valamint az egész meccsen látható kiválókapusteljesítmény repítette a lengyeleket. Különösen a Nantes-ból szerződtetett Tournat volt elemében, ötször talált be, míg a túloldalon Máthé Dominik remekelt.

A Breszt nemcsak megszorongatta, hanem el is kapta az öntelt párizsiakat. Mikita Vailupau hét szerzett góljával vitte a prímet a fehérorosz csapatnál, akik már a szünetre tisztességes előnyt építettek. A jól elkapott szezonrajt miatt kényelmes helyzetben várhatják a hektikus idény folytatását. Kielcében viszont bravúr lenne a pontszerzés, hazai győzelemre számítunk, főleg a keretek mélysége és minősége okán.

Kielce – Breszt (1), -3,5 Kielce

 

Porto – Szeged

Az előző körben a portóiak Flensburgban kaptak ki egy olyan meccsen, ahol a szünetben még döntetlen volt az állás. A teljes meccsen elért gyatra védési mutató adhatja egyik magyarázatát a vereségre, a másikat pedig a rengeteg kétperces büntetésben kereshetjük. Halkan kimondható, hogy a portugálok a vártnál gyengébben kezdték az idei kiírást, legutóbb ha győzelmet nem is, de szoros mérkőzést mindenképpen vártunk volna tőlük. 

Európai kupaporondon először látogatnak a szegediek Portóba, korábban még nem találkozott egymással a két csapat. Mondanánk mi sok szépet és jót a szegediek erejéről, startjáról, de jelenleg rengeteg a bizonytalanság. Legutolsó mérkőzésük három hete volt, abból a kielcei meccsből kiindulni nem ajánlott. Azóta a csapat újra karanténba került, a hadra fogható mag csak októberben kezdhette meg újra a mozgást. Emellett vannak ugye sérültek, illetve pozitív tesztes alanyok is. A lassan egy hónapja tartó rémálomból újra felriadunk picit, nagyjából 60 percre.  Nem tudjuk (csak sejtjük), milyen állapotban a csapat, de motivációs videóként javaslom megtekintésre a Fradi hétvégi dániai mérkőzését, ahol a hasonló előjelekkel küzdő zöld-fehérek bravúros győzelmet arattak (innen is hatalmas gratula a lányoknak!). Az esetleges bravúrhoz szükség lehet a kielcében bemutatott (de hatékonyabb) hét-a-hat elleni játékra, valamint a mérkőzés lassítására.

Ezek alapján rakhatnánk a Szegedre, de a sok bizonytalanság miatt a portugálok nehezen ugyan, de be tudják gyűjteni a pontokat. Az EHF-nél ez a hét mérkőzése, normál körülmények között ez igaz is lehet, de most kételekdünk.

Porto – Szeged (1), -2,5 Porto

 

PSG – Elverum

Ha Párizs szurkoló lennék, aggódva figyelném az eddigi BL produkciót. Mindkét eddigi meccsüket egy góllal bukták el, pedig ezeken előzetesen 4 pontot vártak. A kapott góljaik száma tűnik igazán problémásnak, átlag 30 gól felett kapnak meccsenként, és hiába Kristopans jó lövőformája, a védekezés hiányosságai miatt a későbbiekben is lehetnek nehézségeik. A szeptember közepén csoportfavoritnak kikiáltott PSG-t már nem várjuk a csoport első helyére. A legutóbbi breszti kiránduláskor is őket jelöltük esélyesként, de borult a papírforma, vajon most is fog?

A norvégok sikeres portói rajt után nem utaztak el Szkopjéba, majd otthon zakóztak a Kielce ellen. Javaslom mindenképpen valamilyen formában megtekinteni a meccset, főleg Máthé Dominik miatt, aki meglátásom szerint remek döntést hozott, amikor szerződést kötött a norvégokkal. Meg is állja a helyét eddig, olyan tapasztalatot szerezhet, amelyet a magyar válogatottnál szívesen látunk.

Még mindig a PSG-re rakunk, de egyre kevesebb meggyőződéssel.

PSG – Elverum (1), -3,5 PSG

 

Vardar – Flensburg

Nicsak egy érdekes mérkőzés. A meggyengült címvédő (mert még mindig az) nulla ponttal, egy lejátszott mérkőzéssel a háta mögött fogadja a villámrajtot vett németeket. Az ilyen meccseken szokott remegni a kéz, amikor a tippeket rakjuk. A Szkopje breszti bukója utáni két meccse elmaradt, nem igazán tudunk a formájukról nyilatkozni.

Tudunk viszont beszélni a flensburgiakról. Az elbukott német szuperkupát leszámítva, minden meccsüket megnyerték, mind a Bundesligában, mind a BL csoportkörben. Az előjelek alapján német győzelmet jósolnánk, viszont Szkopjéban még a jelenlegi keret ellen sem mehet senki biztosra. Kemény meccs lesz, majdnem meglepetéssel.

Vardar – Flensburg (2), -0,5 Flensburg

 

B csoport

Aalborg – Nantes

Dánia bajnoka 3 kötelező győzelemmel indította a szezonját, idegenbeli szoros meccseken gyűjtögették szorgosan a pontokat. Legutóbb Zágrábban két hajrában megítélt büntetővel fordították meg a mérkőzésüket. Mostantól viszont nagyágyúk jönnek, itt van rögtön a szezon eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltató Nantes, persze azután a Barcelona ellen jött a kötelező kapituláció. Érdekes és szoros mérkőzés várható, hazai pályán az Aalborg bárkire veszélyes, viszont nem szabad elkövetniük ugyanazokat a hibákat, amiket a Kieltől láttunk.

Kockáztatunk egy jó döntetlent? 

Aalborg – Nantes (x), +0,5 Aalborg

 

Kiel – Motor – ELHALASZTVA

 

Veszprém – Celje

Egy újabb könnyű szerda esti hazai erődemonstráció. A százszázalékos Veszprém legutóbb gyengébb napot fogott ki, a Motor pedig ki is használta ezt rendesen. Igazán csak a második félidő második felében tudta a Telekom kiépíteni előnyét. A mérkőzés legjobbja, a 10 gólig jutó Nenadics volt. Szembeötlő, hogy a veszprémi csapat olyannyira széles és mély kerettel rendelkezik, hogy minden mérkőzésen elő tud lépni valaki, aki vezérként tud viselkedni, és hátára veszi a csapatot. A hétvégi Balatonfüred elleni hazai bajnoki pedig egy olyan erődemonstráció volt (Cupara védéshatékonyság 70% felett), amikor látható volt, hogy a védekezés is a legjobb irányba halad, a 11 kapott gól egy kivételesen hatékony védőfal eredménye. Az erre a hétre jutó BL feladat ujjgyakorlatnak tűnik Davisék számára, a halovány szlovén csapat ellen nagy gólkülönbségre számítunk.

A Celje sorsa nem a szerdai mérkőzésen fog eldőlni, inkább kell lassacskán készülniük a Zágráb – Motor elleni meccsekre, ott lehet megszerezni majd a hatodik helyet a csoportban.

Veszprém – Celje (1), -9,5 Veszprém

 

Barcelona – Zagreb

A BL-kiírás jelenlegi legerősebb csapata, a vélhetően leggyengébb alakulatot fogadja hazai pályán. Két hete azt jósoltuk, hogy a barcelonai alakulat középen Palmarsson (6 gól) és Mem (7) vezérletével fogja felőrölni a franciákat, ez nagyjából így is történt. Nem látjuk, hogyan fogja a horvát védekezés lefékezni a spanyol támadásokat. Talán apró fény a zágrábi éjszakában, hogy a BL szünetben megköszönték a korábbi beállós Igor Vori munkáját, helyére a korábbi klasszis – Veszprémben is megforduló – kapus Vlado Sola került. Ilyenkor az új seprű jól szokott seperni, de ez a falat így is nagy lesz nekik.

Barcelona – Zagreb (1), -9,5 Barcelona

Megosztás