Az A, B és C csoport harmadik játéknapján még volt néhány kérdőjel a továbbjutókat illetően, végül a francia, a német, a horvát, az osztrák, a magyar és az izlandi válogatott utazhat Kölnbe a középdöntőbe. De nézzük, hogy alakult ki a középdöntő mezőnye.

A csoport

Észak-Macedónia – Svájc 29:27

A svájciak a franciák ellen elért döntetlen után akár még a továbbjutásról is álmodozhattak volna. Ez azonban a meccs első harmadát követően elég távol került tőlük, miután a 23. percben 10:5-öt mutatott az eredményjelző, a félidőig pedig csak egy góllal sikerült közelebb kerülni a balkániakhoz. A második félidő elején felváltva estek a gólok, a játékrész közepére viszont – Andy Schmid vezetésével – visszakapaszkodtak döntetlenre a svájciak, sőt, az 55. percben már náluk volt az előny. Bár 56:55-nél a veterán svájci irányító betalált, amivel egygólos volt a svájci előny, innen azonban nem sikerült a kapuba találniuk, az észak-macedónok (Taleski, Jagurinovski és Mitev jóvoltából) azonban háromszor is mattolták Portnert, így kétgólos sikert arattak.

Kiril Lazarov csapatának legjobb gólszerzői Marko Mitev és Zharko Peshevski voltak 5-5 góllal, a másik oldalon pedig a meccs emberének megválasztott, 12 gólos Andy Schmid mellett Manuel Zehnder jutott el nyolc találatig. A svájci kapuban Nikola Portner 10 védéssel, 26%-kal zárt, míg a másik oldalon a Tomovski 12, míg Kizikj két védésig jutott.

Franciaország – Németország 33:30

A csoportkör egyik slágermérkőzését játszották Berlinben. Bár a meccset a németek kezdték jobban, a franciák azonban gyorsan visszaküzdötték magukat, a félidő végére pedig – hathatós német segítséggel – kétgólos előnyre tettek szert. A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: két francia góllal. A négygólos különbség azonban a félidő során szép lassan elolvadt, sőt a 48. percben, Häfner, majd Heymann gólját követően már a hazaiaknál volt az előny. 27:27-nél jött egy négyperces teljes gólcsend, amelyről a franciák tudtak elmozdulni, az előnyüket pedig a végéig meg tudták tartani, sőt, háromgólosra növelték.

A hazaiaknál a legeredményesebb Juri Knorr lett, nyolc góllal (16 lövésből!!!), a franciáknál pedig Dika Mem és Kentin Mahé, öt-öt góllal. A kapuban a hazaiaknál Andreas Wolff ihletett állapotban volt, 16 védést mutatott be, és David Späth is hozzátett kettőt. A franciáknál Remi Desbonnet kapott több lehetőséget, 11 védéssel zárt, Bellahcene pedig egy védést mutatott be.

Az A csoportból a franciák két, a házigazda németek nulla ponttal utazhatnak Kölnbe a középdöntőre, míg az észak-macedónok és a svájciak haza utazhatnak.

B csoport

Horvátország – Románia 31:25

A horvátok az osztrákok elleni meccsen elvesztették Ivan Martinović-ot egy vállsérülés miatt, ennek ellenére nagy elánnal mentek bele a meccsbe. Az első félidő második felében volt egy kisebb fellángolása Romániának, amikor háromgólos hátrányból visszajöttek döntetlenre, de a félidőre már ismét négygólosra hízott a horvát előny. Ezt leszámítva azonban déli szomszédaink végig kézben tartották a mérkőzést. A második félidőben a horvátok folyamatosan növelték a különbséget, a 40. perctől kezdve pedig tulajdonképpen a második soruk játszott, Goran Perkovac pihentette a kezdőcsapatát, így pedig hat gól lett a két csapat között, 31:25 lett a mérkőzés vége.

A horvátok legjobb lövője, és a meccs embere Luka Lovre Klarica lett, míg a másik oldalon a kilencgólos Andrei Negrut emelhetjük ki. A kapusok tekintetében mindkét oldalon maradhatott hiányérzet: az első félidőben mindössze egy védésig jutó Mandić helyén Kuzmanović hatszor védett, a román csapatban pedig Vasile nyolc, Iancu két védést mutatott be.

Spanyolország – Ausztria 33:33

A spanyol-osztrák meccs a horvátok délutáni győzelmét követően a továbbjutásról volt hivatott dönteni – a spanyoloknak csak a győzelem jelentett továbbjutást. Ennek megfelelően a meccs végig nagyon szorosan alakult. Az első félidőben – némi meglepetésre – többnyire az osztrákoknál volt az előny, de komolyabb különbség nem alakult ki. A meccs egyik kulcspillanata az első félidő végén történt, Alex Dujshebaevet egy fejre ütést követően piros lappal kiállították. A második félidő hasonlóan szorosan alakult, mindössze egyszer, a 32. percben volt egynél nagyobb a különbség. Az utolsó három percben a spanyolok voltak egy-egy gólos előnyben, de kilenc másodperccel a vége előtt Janko Bozovic egyenlíteni tudott. Ezt követően sem a középkezdésből Aleix Gomez, sem Jordi Ribera időkérését követően Imanol Garciandiának nem sikerült az osztrák kapuba találni, így a sógorok jutottak a középdöntőbe.

A csoportot így Horvátország nyerte, Ausztria előtt, Spanyolország és Románia számára pedig véget ért a kontinensviadal. A középdöntőbe a horvátok és az osztrákok is egy-egy pontot visznek magukkal.

 

C csoport

Szerbia – Montenegró 29:30

A szerbek egy győzelemmel tarthatták életben a továbbjutási esélyeiket, de a mérkőzés nem igazán úgy indult számukra, ahogy azt valószínűleg Toni Gerona tervezte, az 5. percben 4-0-ra vezettek a montenegróiak. Innen végig a szerbek rohantak az eredmény után, az első félidőre vissza is jöttek egy gólra, a friss szegedi igazolás, Lazar Kukić vezérletével. A második játékrész elejére a szerbek kiegyenlítettek, sőt 18:17-nél a vezetést is átvették. Ekkor nem gondolták volna, hogy ez volt az egyetlen alkalom, amikor náluk volt az előny. Az olló innentől ismét a másik irányba nyílt, a montenegróiak három találattal is vezettek a 49. percben. A csoport korábbi meccseihez hasonlóan azonban ismét szoros lett a végjáték, az utolsó percben a szerbek támadhattak a vezetésért, ami kimaradt, majd egy gólváltás után 6 másodperc alatt Nemanja Grbović szerezte meg a győztes gólt.

A meccs legeredményesebb játékosa a nyolcgólos Branko Vujović lett, míg hét-hét gólt szerzett a montenegrói oldalon Milos Vujović és a győztes gól szerzője, Grbović, a másik oldalon pedig Lazar Kukić. Amíg nem kapott piros lapot, Nebojša Simić nyolc, a helyére beálló Nikola Matović öt védést mutatott be, míg a szerb kapuban Milosavljev hétszer, Cupara hatszor hárított.

Kiemelt kép forrása: EHF

Megosztás