Közeledik a 2023-as lengyel-svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság, mi pedig egy sorozattal jelentkezünk, amelynek minden részében egy-egy csoport tagjait mutatjuk be, képbe kerülve a világbajnokság erőviszonyaival. Ebben a részben a B csoport csapatai következnek.

A B jelű négyest akár halálcsoportnak is titulálhatnánk, hiszen az olimpiai bajnok Franciaország mellett a mindig veszélyes Szlovénia és az ismét az elitbe tartó, társházigazda, Lengyelország található. A csoportot Szaúd-Arábia teszi teljessé.

Ahogy az A, a B csoportnak is Lengyelország ad otthont, a 11 ezer főnél valamivel több szurkolói befogadni képes katowicei Spodek lesz a küzdelmek helyszíne, a középdöntőre viszont Kielcébe, az előző csoport helyszínére kell utazni.

Franciaország

A francia válogatott a 21. század legsikeresebb válogatottja. A 2001-es világbajnokság óta két kivétellel (2004-es olimpia, 2013-as vb) minden egyes vb-n vagy olimpián a legjobb négy közé jutottak. Legutóbb Egyiptomban a negyeddöntőben a mieinket hosszabbítás után verték, majd a svédektől és a spanyoloktól is vereséget szenvedve negyedik helyen végeztek a dániai Final Weekend-en, csakúgy, mint tavaly az MVM Dome-ban.

A csapat még úgy is hemzseg a sztároktól, hogy talán nekik vannak a legnagyobb hiányzóik. Timothey N’Guessan, Aymerick Minne, Hugo Descat, Wesley Pardin, Karl Konan, valamint Kylian Villeminot is kihagyni kényszerül a vb-t. Azonban még így is olyan nevek alkotják a keretet, mint Kentin Mahé, Nedim Remili, Dika Mem, Melvyn Richardson, Ludovic Fabregas, Elohim Prandi vagy Dylan Nahi. Nem is beszélve a franciák (és a sportág) nagyon sokszor koronázott királyáról, a klubjával a 2024-es párizsi olimpiáig hosszabbító Nikola Karabaticról, aki az elmúlt 26 nagy tornából 25-ször tagja volt a francia keretnek (a 2003-as portugáliai vb óta csak a két évvel ezelőtti egyiptomi seregszemlét hagyta ki).

A tornán majd a társházigazda lengyelekkel kezdenek a franciák, erről Guillaume Gille szövetségi kapitány elmondta, a legnagyobb kihívás az első meccsre, amit csak kaphattak, tökéletesen kell sikerülnie a felkészülésnek, hogy az első meccsre már a lehető legjobb formába kerüljenek.

A felkészülés során a franciák egy négycsapatos tornát rendeznek otthon, ahol január 4-én Hollandiával, majd január 7-én Csehországgal vagy Egyiptommal mérkőznek meg.

Lengyelország

A Lengyelország hazai pályán szeretne visszajutni a világ élvonalába, ahova a 2000-es években tartozott: Eb-elődöntő, vb-ezüst- és bronzérem. A nagy generáció (Bielecki, Szmal, a Lijewski és a Jurecki testvérek) visszavonulása után komoly gödörbe került a válogatott, egymás után két világversenyre (2018-as Eb, 2019-es vb) nem is tudtak kijutni. Most azonban ismét megmérettethetik magukat, ráadásul hazai pályán.

A csapat magja a két hazai nagyágyúra, a Kielcére és a Plockra épül, elég, ha Arkadiusz Moryto-ra, Szymon Sicko-ra, Tomasz Gebalára, vagy akár Michal Daszekre gondolni. Vannak azonban külföldön játszó játékosaik is: a beálló Maciej Gebala, a balátlövő Piotr Chrapkowski, valamint a kapus Adam Morawski a Bundesligában, míg az első számú beálló, Patryk Walczak az EL-címvédő Benfica játékosa. És ha már a beálló poszt: a legkomolyabb hiányzója a csapatnak a BL idei szezonjának eddigi gólkirálya, a PSG beállója, Kamil Syprzak, aki sérülés miatt marad le a hazai rendezésű tornáról.

„Nem volt szerencsénk a sorsolásnál, hiszen a negyedik kalapból megkaptuk Szlovéniát, akit senki sem szeretett volna, de két meccset kell nyernünk, hogy két ponttal kezdhessük a középdöntőt. Ez egy nehéz csoport, de a legjobbunkat fogjuk nyújtani, hogy jó eredményt érjünk el.” – mondta a sorsolás után Patryk Rombel szövetségi kapitány.

A lengyelek a felkészülés során a cikk megjelenéséig legyőzték Dél-Koreát és Brazíliát is, azonban még az első meccsüket elvesztették Tunézia ellen, január 4-én pedig Irán ellen játszanak.

Szaúd-Arábia

A szaúdiak történetük tizedik világbajnokságára készülhetnek, azonban a 19. helynél még soha nem sikerült előrébb végezniük, mindig az Elnöki-kupa küzdelmeiben vesznek részt. Az idei vb-re a hazai rendezésű Ázsia-Bajnokságon elért bronzéremnek köszönhetően jutottak ki.

A keret tagjai egytől egyik mind a hazai bajnokságban játszanak, azonban sokan megmutathatták már magukat a nagyközönségnek is. Tavaly a Mudhar és a Khaleej, 2021-ben pedig a Al Noor és az Al-Wehda képviselhette, a rendező jogán Szaúd-Arábiát az IHF Super Globe-on.

A szaúdiak kispadján egy régi, ám számunkra kevésbé kedves ismerőssel találkozhatunk. Didier Dinart 2022 nyarán távozott a válogatott éléről, helyét pedig a dán edzőlegenda Jan Pytlick vette át, aki a dán női válogatottal 2000-ben és 2004-ben is olimpiai bajnoki címet nyert. „Mindig nagy álmom volt, hogy egy férfi válogatottat is vezethessek világbajnokságon, miután annyiszor megtettem ezt női csapattal.” – mondta az 55 éves szakember, aki az egyéves szaúdi szerződése előtt a visszavonulást fontolgatta. Pytlick csak vb-t nem nyert a dán női válogatottal, azt hiszem, ezt a címet nem ezen a vb-n fogja megszerezni.

Szlovénia

A szlovén válogatott, a szaúdihoz hasonlóan a tizedik világbajnokságára készül, azonban eredményességben a két ország össze sem hasonlítható. A szlovének kétszer is eljutottak a vb-k végjátékába: 2013-ban, Spanyolországban negyedikként, 2017-ben Franciaországban pedig bronzérmesként zártak. Az idei vb-re az IHF szabadkártyájával jutottak ki, amelyet a szövetség a „sportág jövőjébe való befektetés elismeréseként” osztott ki Szlovéniának.

Délnyugati szomszédaink mindig jól el voltak látva irányítókkal, és most sincs ez másképp: de vajon mindenki számíthat játéklehetőségre a Domen Makuc, Aleks Vlah, Dean Bombač, Rok Ovniček négyesből (utóbbi sérüléssel bajlódott, így lehet, hogy ez a kérdés kényszerű okokból gyorsan megoldódik)? A jobbszélen – annak ellenére, hogy a veszprémi Gašper Marguč nem kapott meghívót – így is világklasszis teljesítményt láthatunk, hiszen a Barca sztárjára, Blaž Jancra számíthat Uroš Zorman kapitány.

„A Szerbia elleni pótselejtezős vereség után csalódottak voltunk, de örültünk, hogy az IHF szabadkártyájának köszönhetően mégis részt vehetünk a vb-n. Jó és eredményes játékkal szeretnénk bebizonyítani, hogy igenis helyünk van a világbajnokságon és megérdemeltük, hogy itt legyünk.” – mondta a csapatvezető, Vid Kavtičnik.

Szlovénia a mieink ellen duplázik a felkészülés során, először Ljutomerben január 5-én, majd január 7-én Nagykanizsán csap össze a két csapat.

A kiemelt kép forrása: ihf.info

Korábbi részek:

Megosztás