Site icon Handballexpert

„Stick Together” 3. rész – C csoport

Közeledik a 2023-as lengyel-svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság, mi pedig egy sorozattal jelentkezünk, amelynek minden részében egy-egy csoport tagjait mutatjuk be, képbe kerülve a világbajnokság erőviszonyaival. Harmadik részünkben a C csoport résztvevőit vesszük górcső alá.

Az előző részben már találkozhattunk az egyik társrendezővel, most pedig a svédek következnek. Számukra közel sem lesz olyan nehéz a csoportkör, mint a lengyeleknek, hiszen Brazília, a Zöld-foki Köztársaság és Uruguay alkotja a négyesüket. A csoportkör helyszíne Göteborg, a 12 ezer fős befogadóképességű Scandinavium, ahonnan a továbbjutóknak költöznie sem kell, hiszen a középdöntők mérkőzéseit is itt fogják rendezni.

Svédország

Svédország azon két ország egyike, amely a legtöbb (25) kézilabda-világbajnokságon képviseltette magát. Minden éremből négyszer nyertek, ezúttal pedig hazai pályán, a stockholmi TeleArenában érhetnek fel ismét a csúcsra, 1999 után. 2 évvel ezelőtt a döntőben maradtak alul a dánokkal szemben, azonban a tavalyi Eb-n Niclas Ekberg időntúli hetesével 20 év után ültek fel ismét a Európa trónjára.

A csapat legnagyobb sztárja, Jim Gottfridsson alaposan ráijesztett a svédekre, hiszen október végén vádlisérülést szenvedett, amiből pont a világbajnokságra épül fel. Kapus poszton két rutinrókára számíthat Glenn Solberg, hiszen Andreas Palicka és Mikael Appelgren lesz valószínűleg az első két választás. A két szélén jól el vannak látva sztárokkal, hiszen jobb oldalon Ekberg és Daniel Petterson, bal oldalon pedig Hampus Wanne és Lucas Pellas is bevethető. Komoly hiányzó is lesznek a skandinávoknak, hiszen a Kiel balátlövője, Karl Wallinius december 30-án sérült meg, és kihagyni kényszerül a vb-t.

Brazília

A brazil válogatott az 1995-ös izlandi torna óta minden világbajnokságon részt vett, azonban mindössze egyszer, 2019-ben végzett a legjobb tízben (9. hely), ezzel elhappolva az utolsó olimpiai selejtezős helyet a mieink elől. Legutóbb ténylegesen is összesodorta a két válogatottat a sors a középdöntőben, akkor végül a 18. helyen végeztek a dél-amerikaiak. Az idei vb-re a Dél- és Közép-Amerikai Bajnokság megnyerésével jutottak ki, ahol a 2020-as második hely után ültek fel a trónra.

A keretben több Bajnokok Ligája-győztes játékos is található. A Vardar Szkopjéval, 2019-ben győztes Rogerio Moraes egy veszprémi kitérő után a Benficával Európa-Ligát nyert, jelenleg pedig a Melsungen játékosa, míg Thiagus Petrus a Barcával 2021-ben és 2022-ben is elhódította a trófeát. Sajnálatos módon a Barca másik brazilja, a balátlövő Haniel Langaro nem lehet ott a válogatott keretében, miután a gránátvörös-kékek utolsó BL-meccsén Achilles-sérülést szenvedett.

Zöld-foki Köztársaság

A Zöld-foki Köztársaság válogatottjának ez lesz a második vb-je, ráadásul egymás után. A 2019-es tornán a magyarok elleni meccset még lejátszották (34-27 ide), ám ezt követően a COVID miatt nem maradt elég játékosuk, ezért visszalépni kényszerültek. Göteborgba történetük második Afrika-kupáján elért ezüstérmük repítette őket (az elsőről is kvalifikáltak az egyiptomi vb-re), az egyenes kieséses szakaszban legyőzték Angolát és Marokkót, a döntőben pedig a toronymagas esélyes Egyiptomtól kaptak ki.

Lévén, az ország portugál gyarmat volt, a legtöbb játékosuk a luzitánoknál játszik, de korántsem rossz csapatokban. A balátlövő(-irányító) Leandro Semedo, valamint a beálló Paolo Moreno Chema Rodriugez játékosa az Európa Liga-címvédő Benficában, Edmilson Araujo pedig a Sporting színeiben mutathatja meg tudását hétről hétre, akár az EL-ben is.

Uruguay

Az uruguayi válogatott volt a legnagyobb nyertese az előbb emlegetett afrikai válogatott egyiptomi visszalépésének, hiszen ezzel továbbjutottak a középdöntőbe, igaz, ott mindenkitől komoly verést kaptak. A világbajnokságra a Dél- és Közép-Amerikai Bajnokság negyedik helyével kvalifikáltak, azonban azt meg kell jegyezni, hogy az első három csapattól (Brazília, Argentína, Chile) játékban és eredményben is nagyon messze voltak.

A játékosaik közül mindenképpen ki kell emelni, hogy néhány nagyon fiatal, ám tehetséges játékost is kénytelenek rögtön a mélyvízbe dobni. Azonban már közülük is van, aki Európában pallérozódik: a 19 esztendős beálló, Zion Ramos például a HK Malmö játékosa.

A kiemelt kép forrása: ihf.info.

A korábbi részek:

Megosztás
Exit mobile version