Közeledik a 2023-as lengyel-svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság, mi pedig egy sorozattal jelentkezünk, amelynek minden részében egy-egy csoport tagjait mutatjuk be, képbe kerülve a világbajnokság erőviszonyaival. Ezúttal nézzük a magyar válogatott csoportját!

A D csoportban kapott helyet a magyar válogatott, méghozzá (a januári Eb-hez hasonlóan) Izlanddal és Portugáliával együtt. Érdekesség, hogy ez lesz zsinórban a harmadik világverseny, amelyen az északiak és a luzitánok egy csoportban kezdhetik meg a küzdelmeket. A csoport negyedik tagja Dél-Korea. A csoport helyszíne a svédországi Kristianstad lesz, a középdöntő mérkőzéseire pedig szintén a skandináv országban kerül sor, hiszen Göteborgba kell utaznia a továbbjutóknak.

Izland

Izland számára a világbajnokság az egyetlen nagy világverseny, amelyen még nem sikerült nemcsak érmet nyerni, de az elődöntőbe sem bejutni. 22 fellépésükön legjobb eredményük az 1997-es, Japánban elért ötödik hely, emellett pedig három hatodik helyük is van. Az idei vb-re Ausztria oda-vissza legyőzésével jutottak ki.

A keretük ebben a csoportban a legerősebb. Talán tavaly a világ egyik legjobb játékosa volt a jobbátlövő Ómar Ingi Magnusson, de csapattársa, Gísli Kristjansson teljesítménye is elengedhetetlen volt a Magdeburg kiemelkedő szezonjához. A keret tagja a Veszprém jelenlegi balszélsője, Bjarki Már Elísson, a bakonyiak korábbi balátlövője, Aron Pálmarsson, valamint a Nantes elképesztően tehetséges kapusa, Viktor Hallgrímsson is. 37 évesen is meghívást kapott Gudmundur Gudmundssontól a keret egyetlen olimpiai érmese is, a kapus Björgvin Páll Gústavsson is. Sérülés miatt hiányozni fog a világbajnokságról a Kielce átlövője, Haukur Thrastarson.

„A tavalyi Eb-n megmutattuk, hogy van egy jó csapatunk, amit rutinos és fiatal, tehetséges játékosok egyvelege alkot, azonban nagyon erősek a csoportellenfeleink, ezért nem lesz könnyű jó eredményt elérni. Csapatként, keményen kell dolgoznunk, hogy nagy dolgokat érjünk el.” – nyilatkozta Gudmundur Olafsson, az Izlandi Kézilabda Szövetség elnöke az IHF-nek.

 

Portugália

Portugália története ötödik világbajnokságára készülhet, ebből egyszer, 2003-ban rendezőként vettek részt. Két éve Egyiptomban a tizedik helyen végeztek, úgy, hogy a csoportjukat megnyerték, ám pechükre a párhuzamos csoportból Norvégia és Franciaország érkezett, és mindketten megelőzték a portugálokat. A kijutásért a tavalyi Eb-csoportellenfelüket, Hollandiát győzték le, az első meccsen összeszedett háromgólos hátrányból a második meccs végére négygólos előnyt kovácsolva.

A keretet többnyire a három nagy portugál csapat – Porto, Benfica, Sporting – játékosai alkotják, közülük érdemes kiemelni a Sporting 17 éves jobbátlövőjét, Kiko Costát, aki a nyári U20-as (!!!) Eb-n került az All-Star csapatba. A légiósok közül a Barca beállójára, Luis Fradéra, a Nantes játékosaira, Alexandre Cavalcantira és Pedro Portelára, a Melsungen átlövőjére, André Gomesre, valamint a Szegeden tehetségéhez képest kevés játéklehetőséghez jutó Miguel Martinsra lesz érdemes odafigyelni.

A portugálok a norvégiai Golden League-en készülnek fel a világbajnokságra. Január 5-én Norvégiától szenvedtek 11 gólos vereséget (38-27), ezt követően pedig január 7-én az USA, majd január 8-án Brazília ellen játszanak.

 

Magyarország

A magyar válogatott eddig 22-szer vehetett részt világbajnokságon, és mindösszesen háromszor nem végzett az első 10-ben (1993 – 11. hely, 1995 – 17. hely, 1999 – 11. hely), kétszer viszont elődöntőig jutott (1986 – ezüst, 1997 – 4. hely). A selejtezőben Izraelt kapták Chema Rodriguez tanítványai, az első meccsen aratott egygólos győzelmet itthon kilenccel fejelték meg.

A keret talán a lehető legerősebb, azonban meglátjuk, hogy milyen formában érkeznek a játékosok az edzőtáborba. Mikler Roland és Lékai Máté talán az utolsó világbajnokságukra készülnek, a hasonlóan sok rutinnal rendelkező Ancsin Gábor viszont talán még soha nem érkezett jobb formában egy világversenyre. A Szeged klasszis beállópárosa, Bánhidi és Rosta magabiztossága a vonalról több taktikai lehetőséget is nyújt a csapatnak. A legnagyobb hiányzónk Máthé Dominik, aki tavaly februárban szenvedett keresztszalag-szakadást, valamint Juhász Ádám, a Benfica irányítója, aki a felkészülés utolsó szakaszában, egy edzésen szenvedett szemsérülést, így kihagyni kényszerül a tornát.

„Teljes erőnkkel a vb-re fókuszálunk, nagyon jól dolgoznak a fiúk. Többszörözött motivációval készülünk, hiszen a világbajnokság nagyon fontos verseny, ráadásul az olimpia szempontjából is kiemelkedő a jelentősége, ezen felül mi nagyon szeretnénk kijavítani a legutóbbi Európa-bajnoki szereplésünket is.” – mondta az mksz.hu-nak Chema Rodriguez.

A szlovének elleni oda-vissza felkészülési mérkőzéseken valószínűleg nem az eredmény, hanem a kapitány által megálmodott taktikai elemek begyakorlása a cél, mind támadásban, mind védekezésben. A január 5-én lejátszott mérkőzésen, bár a szlovének a meccs nagyrészében vezettek, a végét a mieink bírták jobban, és Bodó Richárd góljával 28-27-re legyőzték a házigazdát.

 

Dél-Korea

A koreaiaknak ez lesz a 14. világbajnoki szereplésük, a legjobb eredményt pedig az 1997-es japán vb-n elért 8. helyük jelentette. Mindez a viszonylagos eredménytelenség annak a tükrében érdekes, hogy 2001-ben a koreai jobbátlövő, Yoon Kyung-Shin nyerte az IHF Év kézilabdázója díjat.

A kvalifikációjuk az idei vb-re nagyon kalandosra sikerült. Miután 2022-es dammámi Ázsia-bajnokságon a COVID-fertőzések miatt nem tudtak kiállni a középdöntő utolsó mérkőzésére Katar ellen, nem jutottak be a négy közé, így az ötödik helyért lejátszandó meccsen, Irak ellen kellett kivívniuk a kijutást. A mérkőzésre az eredetihez képest 24 órával később került sor, hiszen addigra a koreaiak már rendelkeztek 15 egészséges játékossal, így ki tudta állni, és meg is nyerték a mérkőzést.

A koreai válogatott első külföldi szövetségi kapitánya, a portugál Roland Freitas a következőket mondta csapata kilátásairól: „Nincsenek nagy sztárjaink, a mi erősségünk abban rejlik, hogy csapatként tudunk együtt dolgozni. Az ellenfeleink mind top 10-esek a világon, és minden világversenyen a legkielmelkedőbb helyekért csatáznak. A célunk, hogy minél közelebb kerüljünk ezekhez a topcsapatokhoz, ezért dolgozunk.”

A felkészülés során a brazilok hatgólos legyőzését követően először a lengyelektől, majd a tunéziaiaktól is szoros vereséget szenvedtek.

Kiemelt kép forrása: ihf.info

Korábbi részek:

A csoport

B csoport

C csoport

Megosztás