Közeledik a 2023-as lengyel-svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság, mi pedig egy sorozattal jelentkezünk, amelynek minden részében egy-egy csoport tagjait mutatjuk be, képbe kerülve a világbajnokság erőviszonyaival. Az E csoport küzdelmeivel folytatjuk sorozatunkat.

Az E csoportban két európai csapat található, Németország és Szerbia mellett pedig a 2015-ös ezüstérmes Katar, valamint Algéria található. A csoport helyszíne a B csoporthoz hasonlóan a katowicei Spodek lesz, ahol a csoportküzdelmek mellett a középdöntős mérkőzések is megrendezésre kerülnek majd.

Németország

A svédeknél már szóba került, hogy két válogatottnak is ez lesz a 26. fellépése a világbajnokságokon, nos, a Németország a másik. Háromszoros világbajnokok, ám a legutóbbi, egyiptomi vb történetük leggyengébb szereplését hozta. A magyar válogatott mögött a középdöntő csoport harmadik, ezzel a világbajnokság 12. helyén végeztek. Az idei vb-re annak ellenére kikövezett útjuk volt, hogy selejtezőt kellett játszaniuk, a Feröer-szigeteket összesítésben 14 gólos különbséggel múlták felül.

A németek már szokásosan a legnagyobb sztárjaik (Patrick Wienczek és Hendrik Pekeler) nélkül indulnak a világbajnokságra. Azonban így is olyan játékosok alkotják Alfred Gislason együttesét, mint a Kielce hálóőre, Andreas Wolff, aki a keret egyetlen légiósa, a Flensburg beállója, Johannes Golla, vagy a Bundesliga címvédő Magdeburg balátlövője, Philipp Weber és balszélsője, Lukas Mertens. Szintén a keret tagja a Löwen tehetsége, Juri Knorr is, aki korábban a COVID-oltás hiánya miatt nem vehetett részt a tavalyi Eb-n.

A Bundesliga küzdelmei csupán a két ünnep között értek véget, így csak január 2-án lett kezdődött meg teljes edzésmunkával a felkészülés Hanoverben. A csapat egyik legrutinosabb tagja, Paul Drux a szövetség honlapjának kiemelte, nagyon fontos volt számára, hogy a Bundesliga mindennapos körforgása után pár napra félretehette a kézilabdát és a családjával töltődhetett fel.

 

Katar

A katari kézilabda csúcsát a hazai rendezésű, 2015-ös világbajnokság jelentette, azonban ez már a kilencedik vb-jük lesz. A hazai döntő után két negyeddöntő és egy 13. hely, amit elértek, valamint a 2016-os olimpián is szerepelhettek. Ázsiában amúgy egyeduralkodók, 2014 óta minden Ázsia-kupát megnyertek, ahogy a 2022-est is, amivel az idei világbajnokságra kvalifikáltak.

Ezek az eredmények nem véletlenül érkeztek, hiszen a keretet nagyon jó játékosok alkották, és közülük még most is páran tagjai a keretnek. A tunéziai születésű Youssef Benali jelenleg a Pays d’Aix beállója, azonban tavaly egy évet töltött Barcelonában, ahol BL-címet is nyert. A kubai születésű Rafael Capote, valamint a szintén kubai születésű Frankis Marzo is jelentős lövőerőt képvisel. Utóbbira azonban nem számíthat Valero Rivera szövetségi kapitány, ugyanis a 2021-es világbajnokság gólkirálya elhagyta a katari válogatott edzőtáborát.

A katariak egy montenegróiak elleni oda-vissza párharcot vívtak, az első meccs kétgólos katari sikert hozott, a második mérkőzésen pedig 23-23-as döntetlen született.

Szerbia

A szerbek a tizedik világbajnokságukon vehetnek részt idén, az eredményeik azonban a kezdetleges sikerek (bronzérem 1999-ben és 2001-ben) után erősen romlanak. Az elmúlt 4 világbajnokságból háromszor nem jutottak ki, 2019-ben pedig a 18. helyen végeztek. Lengyelországba a szlovének elleni pótselejtezős győzelemmel jutottak ki, méghozzá meggyőző, kettős győzelemmel.

A keretben a rutinos játékosok mellett néhány fiatal is helyet kapott. A kapuban Dejan Milosavljev és Vladimir Cupara párosa adhatja meg a stabilitást hátulról, a mezőnyben pedig a tapasztalt, döntőket is megélt játékosok alkotják a csapatot. A Veszprém játékosa, Dragan Pechmalbec 2018-ban BL-döntőt játszott a Nantes-tal, Lazar Kukić és Petar Đorđić pedig tavaly Európa-Ligát nyert a Benficával. Ott van a keretben a NEKA-nevelés, Uroš Borzaš is, aki nagyjából két éve választotta a szerb válogatottat a magyar helyett.

„A németek a csoport favoritjai, azonban, ha teljes kerettel érkezünk a világbajnokságra, meccsben lehetünk ellenük. Három nehéz meccsre számítok, de az a célunk, hogy pontokkal menjünk a középdöntőbe, aztán ott meglátjuk, hogy mire lesz ez elég a három másik csapat ellen. Két év alatt ezekkel a játékosokkal elég érettek lettünk, hogy egy jó eredményt érjünk el a világbajnokságon.” – emelte ki Toni Gerona szövetségi kapitány.

 

Algéria

Algéria a 16. világbajnokságára készülhet idén. A legelőkelőbb helyezésük egy 13. hely volt 2001-ből, Franciaországból. Két évvel ezelőtt továbbjutottak a csoportkörből, miután legyőzték Marokkót rögtön az első mérkőzésen. A lengyelországi kvalifikációt az Afrika-Kupa ötödik helye jelentette, amit egy végletekig kiélezett mérkőzésen, Guinea ellen vívtak ki az észak-afrikaiak.

Az algériai keretben két kiemelkedő játékos található. A jobbátlövő Ayoub Abdi fantasztikus formában van a Fenix Toulouse csapatában, meccsenként több, mint 4 gólt szerez, a Nimes ellen pedig 8 gólt szerzett, hiba nélkül. A kapus, Khalifa Ghedbane 2019-ben BL-t nyert a Vardarral, jelenleg pedig a Dinamo Bucuresti kapuját védi hétről hétre a Bajnokok Ligájában.

„A legfontosabb, hogy a nemzeti színeinket képviselhetjük a világbajnokságon. Bízom benne, hogy elkerülnek minket a sérülések, nem fog hiányozni egy játékosunk sem, úgy, ahogy az Afrika-Kupán történt.” – mondta a válogatott szövetségi kapitánya, Rabah Gherbi.

 

Kiemelt kép forrása: ihf.info

Korábbi részek:

A csoport

B csoport

C csoport

D csoport

Megosztás