Site icon Handballexpert

„Stick Together” 7. rész – G csoport

Közeledik a 2023-as lengyel-svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság, mi pedig egy sorozattal jelentkezünk, amelynek minden részében egy-egy csoport tagjait mutatjuk be, képbe kerülve a világbajnokság erőviszonyaival. Ma a G csoport tagjait vizsgáljuk meg tüzetesebben.

A G csoportban az előző világbajnokság meglepetéscsapata, Egyiptom és a 21. század első évtizedének egyik legsikeresebb, ám jelenleg nem a legjobb formájában lévő válogatottja, Horvátország mellett Marokkót és az Amerikai Egyesült Államokat találjuk. A csoport helyszíne Jönköping, kicsit pontosabban a Husqvarna Garden, ahol 7000 néző láthatja a csapatokat játszani telt ház esetén, a három továbbjutó pedig Malmöbe utazik a középdöntőre.

Egyiptom

Az egyiptomi válogatott, a franciák és a spanyolok mellett a harmadik olyan válogatott, amely 1993 óta minden egyes világbajnokságon részt vett. A legjobb 4 közé mindössze egyszer jutottak el, a 2001-es franciaországi tornán lettek negyedikek. Legutóbb hazai pályán, egy sokáig emlékezetes, büntetőpárbajos negyeddöntő után estek ki Dánia ellen. Az idei vb-re az Afrika-kupa megnyerésével jutottak ki.

Az keretből már első ránézésre is hiányzik egy olyan név, amely az elmúlt 20 évben rendre ott szerepelt, Ahmed El-Ahmaré. A Német Kupa-győztes egyiptomi legenda decemberben jelentette be, hogy visszavonul a válogatottságtól, és már ezen a világbajnokságon sem vesz részt. El-Ahmar mellett a Leipzig kapusa, Mohamed El-Tayar, valamint a Veszprém jobbátlövője, Omar Yahia sem játszhat, hiszen utóbbi súlyos térdsérülést szenvedett a Bajnokok Ligájában.

Az ő hiányukban a szintén veszprémi Yehia Elderaa, a BL-győztes, de már a Dinamo Bucurestit erősítő Ali Zein lehet a csapat húzóembere. Érdemes a fiatalokról is néhány szót ejteni, hiszen mind a Nimes balátlövője, Ahmed Hesham, mind a 2023 nyarától Kielcébe költöző Hassan Kaddah kiemelkedő teljesítményre képes, erre pedig a hiányzók ismeretében szüksége is lesz a Fáraóknak.

 

Horvátország

A horvátok az összes olyan világbajnokságon részt vettek, amire lehetőségük volt. Már történetük első vb-jén döntőbe jutottak, amit később még háromszor megismételtek, azonban az 1995-ös, a 2005-ös és a 2009-es ezüstérmek mellett 2003-ban elhódították a világbajnoki címet is. A legutóbbi vb-n történetük leggyengébb szereplését hozták a 15. hellyel. Svédországba a finnek sima, oda-vissza legyőzésével jutottak ki.

Hrvoje Horvat szövetségi kapitánynak nagyon nem volt egyszerű dolga, hiszen többen is sérülés miatt hiányoznak: többek között Ivan Čupić, David Mandić, Marko Mamić, Halil Jaganjac, Tin Lučin és Ivan Pešić. A megmaradt keretben a legnagyobb nevek kétségtelenül irányító poszton vannak, hiszen egytől egyig BL-győztesek: Domagoj Duvnjak, Ivan Karačić és Luka Cindrić mind rendelkezésre állnak. Mellettük a Melsungen balkezes átlövője, Ivan Martinović lehet az, aki a szekeret húzza, ő az utolsó két felkészülési mérkőzésen, Izrael és Észak-Macedónia ellen is 8-8 gólt szerzett.

„Ez lesz az első világbajnokságom szövetségi kapitányként, a célom pedig az, hogy visszakerüljünk a legjobb válogatottak közé, akik minden világversenyen harcban lehetnek az érmekért. Már az első, Egyiptom elleni mérkőzésünk nagyon fontos lesz egy nagyon kemény ellenfél ellen, azonban a többi ellenfelünket sem szabad lebecsülnünk.” – mondta Hrvoje Horvat.

 

Marokkó

Marokkó válogatottja nyolcadik alkalommal szerepelhet férfi kézilabda-világbajnokságon. Eddig az 1999-es egyiptomi vb-n érték el a legjobb eredményüket, 17.-ek lettek. Az idei vb-re a 2022-es egyiptomi Afrika-kupáról jutottak ki, ahol bronzérmet nyertek, miután a bronzmeccsen 28-24-re legyőzték Tunéziát.

A keret játékosai (egy szaúdi légióst kivéve) vagy otthon, vagy pedig Franciaországban keresik a kenyerüket. Utóbbiak közül is kiemelkedik a csapat két szélsője, Ryad Lekbi, Rezzouki Reida és utóbbi csapattársa, Nacym Hamed Foughani, akik a Tremblay játékosai.

Egyesült Államok

Az amerikai válogatottnak ez lesz a hetedik világbajnoksága története során, azonban eddig mind a 25 lejátszott mérkőzésüket elvesztették. A legutóbbi, egyiptomi világbajnokságtól a COVID-játványra hivatkozva visszaléptek, pedig szabadkártyásként indulhattak volna. Az idei tornára az Észak-Amerikai és Karibi Bajnokság megnyerésével jutottak ki, ahol Grönlandot kétszer, Mexikót és Kubát pedig egyszer-egyszer győzték le.

A két évvel ezelőtti vb-re még hirdetésben kerestek játékosokat, azonban több olyan játékos is jelentkezett azóta az amerikai válogatotthoz, akik más országokban nőttek fel, játszanak, de megvan az állampolgárságuk. Ilyen volt Magyarországról Merkovszki Pál, a Gyöngyös kapusa, valamint az erre a vb-re készülő, ám a szűk keretbe nem kerülő Edwards Olivér, a Tatabánya szélsője. A keret talán legismertebb neve a beálló Domagoj Srsen, aki Horvátországban nőtt fel, szerepelt a Zágrábbal a BL-ben, a 2018/19-es idényben egy szezont lehúzott a Hannoverrel a Bundesligában, az azelőtti szezonban pedig Orosházán játszott.

 

A kiemelt kép forrása: ihf.info

Korábbi részek:

A csoport

B csoport

C csoport

D csoport

E csoport

F csoport

Megosztás
Exit mobile version