Közeledik a 2023-as lengyel-svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság, mi pedig egy sorozattal jelentkezünk, amelynek minden részében egy-egy csoport tagjait mutatjuk be, képbe kerülve a világbajnokság erőviszonyaival. Sorozatunk utolsó részében az H csoport tagjait mutatjuk be.

Egészen a nyolcadik csoportig kellett várni a kétszeres címvédő Dániára, akinek a csoportban Belgium, Bahrein és Tunézia jutott. A csoport helyszíne a svédországi Malmö és a Malmö Aréna, ahol Koppenhágától mindössze félóra vonatútra 13 ezer dán szurkoló buzdíthatja az övéit.

Dánia

A dánok már a hőskorban is tényezőnek számítottak a világbajnokságokon, azonban a 90-es évekbeli visszaesés után erősebben tértek vissza, mint előtte bármikor. A 25. világbajnokságukon részt vevő északiak az előző két kiírást megnyerték, így nem kellett selejtezőt sem játszaniuk azért, hogy ezen a vb-n is ott lehessenek.

Tulajdonképpen nincs lyukas posztjuk, a keretük ugyanúgy bombaerős, mint a két korábbi vb-győztes csapaté. A keretben rutinos játékosok és újoncok érdekes egyvelegét válogatta össze Nikolaj Jacobsen. Míg a kapuba (Kevin Möller, Niklas Landin), és a szélekre (Magnus Landin, Emil Jakobsen, Hans Lindberg, Johan Hansen) és beállóba (Simon Hald, Magnus Saugstrup) már világversenyeken rutinosnak számító játékosokat hívott meg a kapitány, addig a belső posztokon három olyan játékost is találunk (Simon Pytlick, Lukas Jörgensen és Mads Hoxer), aki még nem szerepelt nagy tornán a dán keretben. Azonban nem nekik kell a csapatot a hátukon cipelni, erre a belső posztokon ott lesz Rasmus Lauge, Mikkel Hansen, Jacob Holm, Mathias Gidsel vagy akár Mads Mensah.

„Tudjuk, ha hozzuk azt a szintet, amit tudunk, akkor a legjobbak között vagyunk. A célunk az aranyérem, de alázattal utazunk ki a vb-re, hiszen még senkinek nem sikerült háromszor egymás után világbajnokságot nyerni – de ettől csak még motiváltabbak vagyunk.” – mondta a dánok szövetségi kapitánya, Nikolaj Jacobsen.

 

Belgium

Azt hiszem, nem vállalok nagy kockázatot, ha azt mondom, hogy a második kalapból minden csapat Belgiumot szerette volna ellenfélként. Ez lesz a belga kézilabda történetének első nagy tornája, korábban sem a női, sem a férfi csapatuk nem vett részt sem Eb-n, sem vb-n, ennek következtében pedig értelemszerűen olimpián sem. Azonban a háborús helyzet, és az orosz válogatott felfüggesztése meghozta a rég várt kvalifikációt a belgák számára, amivel ők lettek az idei vb egyetlen debütánsai. Ehhez mindössze Szlovákiát kellett legyőzniük az első selejtezőkörben, amit magabiztosan meg is tettek, úgy, hogy a négyből három félidőt is megnyertek.

A keretüket többnyire otthon játszó játékosok alkotják, ez pedig, tekintve, hogy a belga bajnokság nem tartozik az erősnek számító bajnokságok közé, nem jelent túl sok jót. Aki nem otthon, az a holland bajnokságban vagy Franciaországban játszik. Ki kell emelni a kapus Jef Lettenst (Fenix Toulouse), jobbátlövő Raphael Kötterst (Istres Provence), valamint a beálló Simon Ooms-t (US Ivry), hiszen ők azok, akik hétről hétre a Lidl Starligue-ben mutathatják meg, mire képesek.

 

Bahrein

Bahrein ötödször vehet részt világbajnokságon, bár már hatodszor jutottak ki a tavalyi Ázsia-bajnokságon elért ezüstérmükkel, azonban a 20. helynél előrébb még soha nem végeztek. Ezen anomália oka, hogy (valószínűleg politikai okokból) visszaléptek a 2015-ös katari világbajnokságtól. A közelmúltban történt a bahreini kézilabda legnagyobb sikere, ugyanis a 2019-es ázsiai olimpiai selejtező döntőjében legyőzték Katart, ezzel kijutottak a tokiói játékokra, ahol a csoportból is továbbjutva a negyeddöntőben búcsúztak és 8. helyen zártak.

A keretüket csak olyan játékosok alkotják, akik az Arab-félszigeten játszanak, de elvétve találunk olyan játékost már a bő keretben is, aki nem hazai csapatot erősít. Ilyen a csapat egyik legnagyobb erőssége is, a szaúdi Khaleej irányítója, Husain Al-Sayyad.

A felkészülés első fázisát otthon töltötte a csapat, ekkor Szaúd-Arábiával (29-26), majd Belarusszal (28-33) csaptak össze, januárban pedig Spanyolországban készültek, ahol egy tornán vettek részt. Itt a házigazda spanyoloktól (21-34), Argentínától (27-31), majd pedig Romániától (24-27) is vereséget szenvedtek.

 

Tunézia

Tunézia válogatottja története 16. férfi világbajnokságára készülhet. Bár ezen kívül a legjobb 10-ben sem végeztek egyszer sem, a legjobb eredményüket 2005-ben érték el, amikor hazai pályán bejutottak az elődöntőbe. Itt a spanyoloktól, majd egy 4 piros lapos mérkőzésen, 7 gólos előnyről a franciáktól kaptak ki. Az idei világbajnokságra történetük leggyengébb Afrika-kupán elért helyezésükkel, egy negyedik (!!!) hellyel kvalifikáltak.

A tunéziai keretben többnyire a hazai bajnokságban játszó játékosokat találunk, az összeszokottság pedig az átlagosnál is jobb lehet, hiszen nyolcan is a bajnok Esperance Tunis csapatában játszanak. Három európai légiósuk van, a Celje és a Bidasoa Irún kapusa, Yassine Belkaied és Mehdi Sadri Harbaoui, valamint a GWD Minden irányítója, Mohamed Amine Darmoul.

Patrick Cazal szövetségi kapitány elmondta, hogy Tunézia célja a minél jobb szereplés és a középdöntő elérése, valamint az, hogy a tavalyi, balul sikerült Afrika-kupa után visszaállítsák a tunéziai férfi kézilabda jó hírnevét azzal, hogy új lapot kezdenek és egy új projektbe fognak bele. Ennek része az is, hogy a 2005-ös csapat legnagyobb sztárja, az akkori All-Star balátlövő Wissem Hmam lesz Cazal segítője.

 

A kiemelt kép forrása: ihf.info

Korábbi részek:

A csoport

B csoport

C csoport

D csoport

E csoport

F csoport

1141 megtekintés.

Megosztás