Szezonbeharangozó kérdéseinkre Cserfalvi KareszDamsits BenceDamsits Dávid, Szalóky Boldizsár és Furák Dániel válaszoltak.

Mit várhatunk a magyar BL-csapatoktól?

Karesz: A Veszprémnél ezzel a kerettel nem lehet más az elvárás, mint a Final Four. Egyszerűen nincs kifogás, sztárok érkeztek, mindent erre tettek fel, még a korábban meghirdetett magyar fiatalok beépítése is háttérbe szorult. A klub folyamatosan dolgozik a korábbi időszakok hibáinak korrigálásán, idén már teljes mértékben a szakmai stáb alakithatta ki a keretet és a stábot – ha nincs meg a Final Four, akkor jövőre nem Momir Ilic lesz a vezetődedző. Szegeden nem tudom, hogy lehet-e elvárásokat megfogalmazni. Akármennyire is állítják, ez egy átmeneti év, meggyengült kerettel, átmeneti edzővel, akinek ezáltal nehéz lesz bármit keresztülvinnie. Nem vagyok bizakodó, ugyanakkor a teher bizonyosan lekerült az alföldiek vállairól, ami akár egy meglepő, nagy sikert is elhozhat. Sokszor gondolkodom azon, mi lesz, ha Kárpáti Krisztiánnal jutnak el először Kölnbe a Kékek.

Bence és Dávid:  Veszprém: Magyar bajnokságban legfeljebb egyszer nem fognak győzni (idegenben a Szeged ellen). A magyar bajnoki döntő mindkét meccsét meg fogják nyerni, ahogy a kupát is. BL: A Final Four minimum, de ezzel a kerettel már BL győzelem is lehet elvárás, bár a négyes döntőben akármi megtörténhet. Viszont mikor, ha nem most?!

Szeged: Néhány nehezebb meccs a Balatonfüred, a Tatabánya és a Fradi ellen, de szerintem ezeket meg fogják nyerni. A Veszprém ellen maximum otthon fognak nyerni. Magyar Kupa-ezüstérem (ha elődöntőben játszanak a Veszprémmel, akkor bronzérem). BL csoportkörből az ötödik helyen továbbjutnak, de a negyeddöntőbe jutás sajnos nem fog összejönni.

Dani: A két magyar csapat célja nagyban különbözik. Veszprémben már nagyon vágynak a BL-serlegre, ennek elérése érdekében komoly nevekkel erősödött a keret. A Final Fouron való részvételre nagy esélyt látok. A kölni végjáték minden évben tartogat meglepetéseket, így a magyar bajnok akár meg is nyerheti a sorozatot, de negyedik is lehet. A Szeged nagyon nehéz csoportba került, ennek ellenére a továbbjutás nem tűnik lehetetlennek. Kárpáti Krisztián eddig nem okozott csalódást, de az igazi megmérettetés majd a PSG ellen kezdődik. Képesnek tartom a szegedi csapatot arra, hogy az Eurofarm Pelistert és a Zágrábot megelőzze, és játsszon még egy kört, de szerintem a legjobb nyolc közé jutás nem sikerül.

Boldizsár: A Veszprémnél az első két hely valamelyikének megszerzése az alap ezzel a szintű kerettel, annak ellenére is, hogy egy csoportban vannak a címvédő Magdeburggal és a Barcával is. A bajnokság első néhány meccse – és a nyilatkozatok – alapján a cél az, hogy egy egységes csapatot sikerüljön kreálni ebből a nagyon erős keretből. Ebben az esetben jó eséllyel sűrű június elé nézhet a csapat, a két Szeged elleni bajnoki döntő mellett a Final4 is bekerülhet a naptárba.

A Szeged számára a tavalyi teljesítmény megismétlése nem okozna nagy csalódottságot (mondjuk, itt annyira nincs is magasan a léc). A BL-ben a hatodik helynél jobbat még úgy sem érdemes prognosztizálni, ha tudjuk, a Kolstadnál gyorsan lekopott a cukormáz. A bajnokságban annak ellenére, hogy a Ferencváros és a Tatabánya is erős kerettel rendelkezik, a döntőbe jutást nem érzem veszélyben, addig pedig van ideje Kárpáti Krisztiánnak egy Veszprémmel szemben versenyképes csapat összerakására.

Kik lesznek ott a Bajnokok Ligája vígjátékában? Ki lesz a sorozat gólkirálya?

Karesz: A Barcát és a Kielcét vakon be lehet írni, persze utóbbinál a pénzügyi gondok és az azok köré felépülő szappanopera mindig „bekavarhat”. A Veszprém – ahogy írtam már – ott kell, hogy legyen. Ezek alapján egy hely marad, amelyre a PSG, a német és talán a dán klubok pályáznak. A cimvédő Magdeburg nagyon meggyőző, szerintem ők lesznek ott a Lanxess-ben. Gólkirály? Blonz!

Bence és Dávid: Veszprém, Magdeburg. PSG/Kielce/Barcelona. Gólkirály: Kamil Syprzak.

Dani: Kielce, Veszprém, Magdeburg, Barcelona. A gólkirály Ómar Ingi Magnússon. 

Boldizsár: A korábban már említett Veszprém mellett én a Kielcét, a Magdeburgot és a Barcát tippelném, sorrendre azonban nem vállalkoznék. A gólkirályi címért szerintem Kamil Syprzak és Arkadiusz Moryto fog versenyezni.

Otthon egyenlített a Veszprém, a harmadik meccs dönt a bajnoki címről - Eurosport

Kijut a válogatott az olimpiára? Mit várhatunk az Európa-bajnokságon?

Karesz: Vékony jégen táncol a válogatott, egy-két ember egészsége, formája döntően befolyásolja, milyen elvárásokkal mehetünk neki az EB-nek. Emellett reálisan a középkör ötödik helyénél nehéz előrébb vizionálni a csapatot, ami ugyebár maximum 9. helyet jelentene összességében. Ami fontosabb, az viszont a csapat játéka, az összkép és a fiatalok beépitése. Az előző ciklus végén ugyebár az hangzott el, hogy eldobtuk az EB-t, a jövőre fókuszálva. Ebből nagy hozadékunk nem lett középtávon. Kérdés, most mi lesz a hangsúlyos. Chema sorsa is kérdéses, legalábbis a legutóbbi Eb és vb után mutatnia kellene valamit.

Bence és Dávid: A csoportkörben első helyen végzünk, mert a két sima győzelem mellett, szorosan, de le fogjuk győzni Izlandot. A középdöntőben csoport harmadik helyen fogunk végezni, összességében pedig a hatodik helyen. A VB alatt kiharcoltuk az olimpiai selejtezős helyet, de a csoportunk egyelőre nehéznek tűnik, de bízunk a kijutásban.

Dani: Nem mondhatni, hogy könnyű csoportba kerültünk, de egy Európa-bajnokágon már egyre kevésbé lehet bárkit is egy kézlegyintéssel elintézni. A nyitányon nem szabad hibázni, Montenegrót minden körülmények között le kell győzni, majd jöhet a szerbek és az izlandiak elleni kőkemény ütközet, ahol nagyon szoros mérkőzések várhatóak, de képesnek tartom a fiúkat, hogy az első két hely valamelyikén végezzenek. A középdöntőben aztán szembe jöhet a francia a német és a francia válogatott is. A legjobb nyolc közé jutás szép eredmény lenne, viszont abban nagyon bízom, hogy 2012 után újra ott lesz a csapat az ötkarikás játékokon.

Boldizsár: Az olimpiai selejtező kiosztása egyáltalán nem kedvez számunkra, nagy valószínűséggel két európai ellen kellene kiharcolni a részvételt. Azt már nem egyszer láttuk a válogatottól, hogy egy meccsen bárkit, de egy meccsen bárkitől is. Az én tippem, hogy végletekig kiélezett meccseken végül sikerül kiharcolni az olimpiát. Az Eb-re egy hibrid csapatot vinnék ki. Azok mellett, akikre az olimpiai selejtező során támaszkodna a kapitány, a jövő válogatottjából is behívnék néhány fiatal játékost (Ónodi-Jánoskuti, Fazekas, Lukács, Éles), hogy szokják a nagy világversenyek légkörét és új ciklusban ne mindenkinek egyszerre kelljen szokni ezeket az új szituációkat. Pontosan ezért én nem várok pontos eredményt a csapattól, az olimpiai selejtezőre kell a legjobb forma.

Hogy látod a sportág általános tendenciáit, és azon belül a magyar kézilabda helyzetét? Milyen problémák vagy esetleg pozitív folyamatok határozták meg az elmúlt hónapokat, mire számítasz a közeljövőben?

Karesz: A játék maga dinamikus, kontaktsport most már évtizedek óta. A technológiai és sporttudományos fejlődés egyre markánsabb. Remélem, a konferenciák és szervezeti lépések a pályán is látható eredményt hoznak a magyar csapatok javára. El kell felejteni azokat a lózungokat, hogy a szerencse határozza meg a meccseket, meg nüanszokon múlik. Ezekből a nüanszokból rendszeresen ugyanazok a csapatok jönnek ki jobban. Végezetül pedig a legnagyobb kihvás jelenleg a magyar kézilabdázás előtt az, hogy évtizedek óta nem tudja rendszerszinten megoldani az átmenetet az utánpótlásból a felnőtt versenybe. Nagy kérdés, hogy most, amikor megint van egy tehetséges generációnk, ebben vajon tudunk-e javulni. Az látszott a nyári utánpótlás versenyeken is, hogy kondicionálisan előttünk járnak a riválisaink. Az első pontban vázolt dinamika miatt ez hosszabb távon aggályos és a sikereket hátráltató tényező lehet.

Bence és Dávid: Pszichésen le vagyunk maradva a legjobbaktól, fontos lesz, hogy akár klubszinten, akár a válogatott versenyeken mennyire sikerül majd feldolgozni a vereségeket, mert főleg az Eb-n, ahol szinte bárki legyőzhet bárkit, nem szabad, hogy egy rosszabb mérkőzés elvegye a lendületünket. A Veszprémnek pedig fontos lesz, hogy ha jól is kezdik a BL-t, ne csak az elején legyenek remek formában, sajnos ez tavaly nem sikerült.

Dani: A jövőbeli sikerek elérése érdekében történtek pozitív események a nyár folyamán. Chema Rodriguez végre főállású szövetségi kapitányként tevékenykedik a jövőben, ami nagyon fontos. Testközelből láthatja a válogatott játékosainak teljesítményét hétről-hétre. Remekül szerepelt a junior-válogatott a világbajnokságon, többen is a jövő felnőtt válogatottjának húzóemberei lehetnek. Valahogy meg kell oldani a sikeres generációváltást, sajnos a női szakágnál ez nem sikerült. Örömteli hogy többen is belevágtak a légiós életbe, a Bundesligában is egyre több lehetőséget kapnak a magyar játékosok, ami a válogatottra nézve hízelgő. A jövőben meg kell próbálni felzárkózni a közvetlen élmezőnyhöz, ehhez azonban sokkal gyorsabb játékra lesz szükség. Bővíteni kell a taktikai repertoárt, sokkal eredményesebb szélső játékra lenne szükség a jövőben. 

Boldiszár: Nagyon jó látni, hogy ezen a nyáron nagyon sok magyar játékos választotta a langyos víz helyett a külföldi kalandot. Ahhoz, hogy a következő olimpiai ciklusra versenyképes válogatottunk legyen – amire az utánpótlás eredmények alapján (tudom, tudom…) van is esélyünk – elengedhetetlen, hogy a fiatal játékosaink külföldi élcsapatokban fejlődjenek.

Képek: Eurosport

Megosztás