A tokiói olimpiai döntő után újra az aranyéremért mérkőzik a sportág két kiemelkedő együttese, a 3. helyért megismétlődik a tavalyi EB döntő.

Gdanskban rendezték az első elődöntőt, ahol a címvédő dánok a drámai körülmények között négy közé jutó spanyolokkal találkoztak. Az első félidőben Dánia ötgólos előnybe került, majd a folytatásban a kétszeri hosszabbításos negyeddöntőből érkező spanyolok felzárkóztak egy találatra, de fordítani nem tudtak. Nikolaj Jacobsen csapata újra ellépett, és biztosította helyét a stockholmi döntőben.

Dánia sorozatban harmadszor jutott világbajnoki döntőbe. A sportág történetében még egyszer sem fordult elő, hogy egy válogatott egymás után háromszor felérjen a csúcsra. A svédek 1997,1999,és 2001-ben játszottak egymás után három finálét, de csak egyszer tudtak nyerni.

A stockholmi elődöntőben a házigazda svédek esélyei nagyot csökkentek miután elvesztették legnagyobb klasszisukat, a csapat eszét Jim Gottfriddsont. A svédek az elején még 3-2-re vezettek, ezt követően a végig kiválóan védekező franciáknál volt az előny. Az Európa-bajnok küzdött becsülettel, próbált felzárkózni, de a remek napot kifogó francia beállósokkal nem tudott mit kezdeni, így elmaradt az izgalmas végjáték.

SPANYOLORSZÁG–DÁNIA 23–26 (10–15)
Ld: A. Dujshebaev 5, Solé 4, Serdio 3, ill. Pytlick 6, Saugstrup 5, M. Hansen 4

FRANCIAORSZÁG–SVÉDORSZÁG 31–26 (16–12)
Ld:
Fabregas 6, Mahé 5, Tournat, Remili 4-4, ill. E. Johansson 5, Carlsbogard, D. Pettersson 4-4

A vasárnap 21:00-kor kezdődő döntőben Franciaország hetedszer, vagy Dánia harmadszor lehet aranyérmes. 2011-ben szintén a svédországi VB-n rendeztek francia-dán döntőt, ahol hosszabbítás után a franciák nyertek 37-35-re. Nikola Karabatic és Mikkel Hansen is tíz gólt szerzett a malmöi fináléban.

fotó: IHF

 

1273 megtekintés.

Megosztás