A Ferencváros Győr elleni, nagy arányú győzelmének súlyos személyi következményei lettek. A címvédőnek már nincs a kezében a saját sorsa, ezért a győri klub menesztette Danyi Gábor vezetőedzőt.

Ne legyünk naivak, ez benne volt a pakliban, mégis úgy gondoltam sokáig, hogy a Győri AUDI ETO KC profi klub, és mint a női klubkézilabdázás egyik legprominensebb szereplője egészen egyszerűen nem hozhat elhamarkodott, amatőr döntést.

Hoztak.

Danyi Gábor személye kissé megosztó, és úgy korrekt, hogy azoknak, akik nem ismerik az én véleményemet, nekik azonnal tisztázzam: nem ismerem Danyi Gábort, de a látottak alapján én mindig úgy gondoltam, hogy szerintem a világ legjobb keretének a kispadjára nincs meg a megfelelő tudása. Hogy ez a meglátásom igaz-e vagy sem, igazából lényegtelen, Danyi Gábor szakmai tudását a tévé elől megítélni nem korrekt és nem is igazságos dolog. Danyi Gábort így is rengeteg kritika érte az elmúlt években, ennek a fő oka a nem túl tökéletes és hangzatos angolja volt, de mindig, minden egyes alkalommal ott volt az aduász ez ellen: a játékosok megértik, és az elért eredményeket nem igazán kell megmagyarázni, azok magukért beszélnek. 2018.10.24 óta játszott 100 meccsen 90 győzelem 7 döntetlen 3 vereség Danyi mérlege. Az agyonhájpolt Ambros Martinnak sem jobb a statisztikája, és az igazsághoz hozzátartozik: Martinnal ellentétben Danyi lányait elkerülték a tömeges, súlyos sérülések. Persze ez lehet a véletlen műve is, mégis érdekes adalék.

 

Danyi Gábor, a BL-győztes AUDI Győr női kézilabda-csapat edzője
2019.06.07 fotó: Németh András Péter

A fentiek tényében írom le a következőt: az, hogy Danyi Gábort egy mérkőzés alapján menesztik, és esélyt sem adnak arra, hogy kijavítsa az ő (?) hibáját, ez egészen félelmetes, amatőr, meggondolatlan és elgondolkodtató; egészen egyszerűen nem korrekt.

Mindenki tudja, hogy ez Danyi Gábor utolsó szezonja, a következő években a Siófok kispadján láthatjuk, méghozzá egy nagyon nehéz projekt élén. A Balaton-parti csapatot rengeteg játékos hagyja el, így egy teljesen új alakulatot kell építenie, sokkal kevesebb nemzetközileg elismert játékossal.

Danyi Gábor utolsó 100 meccsén háromszor kapott ki. Tavaly triplázott, és egészen eddig a hétig úgy nézett ki, erre minden esélye megvan a Győrnek.

A Ferencváros elképesztő teljesítménnyel nyert a Győr ellen a hétközi fordulóban, és az ellen a Fradi ellen szerinte egyetlen egy csapatnak sem lett volna esélye. Az aznapi teljesítményről beszélek, nyomatékosítom. Hogy Danyi Gábor küzdött-e a lányok helyett, hogy hagyott-e ki hetest, hogy védett-e ziccert, hogy lőtt-e mellé, fölé, kapusba, én nem emlékszem. Még az is lehet, hogy nem csak az ő hibája a Fradi elleni betli. Mégis, ahogy a sportban lenni szokott, egy ember viszi el a balhét. Magyar Kupa és BL Final Four előtt.

„A Ferencváros elleni meccs után az a minimum, hogy elnézést kell kérnem a csapatunk teljesítménye miatt. Szurkolóink, akik folyamatosan biztattak és követtek minket a járvány legnehezebb időszakában is nem ezt érdemelték az év egyik legfontosabb mérkőzésén. Természetesen, mint a klub vezetője nem csak a sikerek idején kell kivenni a részem, hanem a kudarcban is közösen kell osztozni és le kell vonni a megfelelő következtetéseket. Sajnálattal hoztuk meg azt a döntést miszerint a mai nappal felmentjük a munkavégzés alól Danyi Gábor vezetőedzőt, munkaszerződését megszüntetjük. A csapat felkészítésével a Debrecen elleni mérkőzésre Görbicz Anitát, Kun Attilát és Holanek Zoltánt bízom meg. Most kell igazán összefognunk, ezért kérem szurkolóinkat és támogatóinkat, hogy most mutassunk közös erőt, már a DVSC elleni hazai mérkőzésen és az év hátralévő találkozóin is. Mutassuk meg, hogy meg tudjuk védeni mind a Magyar Kupa, mind a   Bajnokok Ligájában címeinket. Közösen, együtt sikerülni fog! Hajrá ETO!” – nyilatkozta Dr. Bartha Csaba a klub honlapján.

Még egyszer: „a kudarcban is közösen kell osztozni és le kell vonni a megfelelő következtetéseket„. Tehát a kudarcban is közösen kell osztozni, de egyetlen embernek kell távoznia. Mindenki benne van, mégis csak egy személyen csattan az a bizonyos ostor. Igen, tudom, ilyen ez a „popszakma”. Ha a csapat győzelmet ér el, akkor a játékos diadala, ha a csapat veszít, az edző a hibás.

 

Számomra a győri kommunikáció is visszás. A klub honlapján ez áll a főcímben: „Távozik a Győri Audi ETO KC kispadjáról Danyi Gábor”. A szemantika nagymesterei ülnek ott. Persze, a tényállásnak ez is megfelel, de ez azt a látszatot kelti, hogy közös megegyezéssel kellett elmennie a korábban triplázó szakembernek, közben meg erről szó sincs. „Kirúgtuk Danyi Gábort a Fradi elleni vereség miatt”, ez lett volna a hiteles főcím.

Az én kérdésem, amin morfondíroztam: Nem kaphatta volna meg azt a bizonyis esélyt esetleg Danyi Gábor? Közös megegyezést írni, kommunikálni. Nem érdemelte volna meg az az ember ezt, aki előző szezonban triplázott? Ennyi emberség sincs ebben a klubban?

Ennek fényében rendkívül méltánytalan a helyzet. Aki ilyen sokat tett a klubért – ne feledjük, segítőként is rengeteg siker részese volt -, azzal nem lehet úgy bánni, mint egy ronggyal.

Danyi Gábornak a továbbiakban sok sikert kívánok, a Győrnek pedig, hogy lapozgassa kicsit a szótárat. Kezdje, mondjuk az emberség szónál…

 

 

Ha megengeditek, bemásolok egy hozzászólást a témával kapcsolatban. Kíváncsi vagyok, mit gondoltok:

„Én tisztelem az ETO eredményeit, játékosait és vezetőit, amibe nem tartozik bele Bartha Csaba, aki úgy viselkedik, mintha a saját pénzét adná a csapatnak. Minden esetben bűnbakot keres és talál, de a saját szerepét csak a sikerekben ismeri el. Ő szabja meg a játékoskeretet és a mindenkori edző fölé helyezi magát szakmailag hangoztatva edzéselméleti jártasságát. Vanyus Attilának csak jelenthet, a nyomába sem ér, főleg emberileg.”

 

Forrás:

https://www.gyorietokc.hu/hu/hirek/hir/7140?fbclid=IwAR1elbQkv0YEBLsSbtrnzc4YyM3ZcjQB34xxD7XrZp9kzSUEGjw9xs-OcBc

Képek:

Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Győri AUDO ETO KC, Kisalföld, Index, Szabadföld.hu

27619 megtekintés.

Megosztás