Fájó győri vereség, biztos ferencvárosi siker.

Mosonmagyaróvár-Győri Audi ETO: 33-30 (15-13) – Vigh Martin tudósítása

A Győri Audi ETO-t nem sűrűn győzik le a bajnokságban, olyannyira, hogy az az elmúlt időszakban csak a Siófoknak és az ősi rivális Ferenvárosnak sikerült a bravúr, ugyanakkor arra már a meccs előtt is számítani lehetett, hogy ez nem lesz egy egyszerű találkozó, hiszen a Mosonmagyaróvár tavaly hazai pályán a Ferencvárostól is pontot rabolt. 

A Győr azonban esélyeshez méltóan kezdte a találkozót, hamar 1-6 állt az eredményjelzőn, Gyurka Jánosnak ki is kellett kérnie az első idejét. A hazai csapat nem látványosan, de annál eredményesebben tudta elkezdeni ledolgozni hátrányát, végül 10-10-nél utolérték az ellenfelet, sőt, hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést is. A győri belső hármas semlegesítését jól oldották meg Gyurka János tanítványai, Szemerey Zsófi pedig klasszis formában védett, míg az ETO kapujából nem érkeztek a védések. A félidőben 15-13-ra vezetett a hazai gárda, ám ekkor még talán a legtöbben arra számítottak, hogy Kirkelyék végül rutinból megoldják a nehéz feladatot. 

A második játékrész elején időhurokba kerültünk, a Győr ismét el tudott húzni, és 15-18-ra már úgy vezettek, ám Ulrik Kirkely is kiemelte, hogy ezekben a helyzetekben a csapat nem tudott elég kompakt és nyugodt marandi, így ismét vissza tudott zárkózni a Mosonmagyaróvár, majd már 27-23-ra is el tudtak húzni a hazaiak. A végjátékban pedig ugyan közelebb zárkózott az ETO, meglepő módon még csak igazán reális győzelmi esélyei sem volt az ötszörös BL-győztesnek. Egyértelmű, hogy Ulrik Kirkely előtt óriási kihívás előtt áll, hiszen ez a teljesítmény a BL-ben is kevés lesz. 

A Mosonmagyaróvárt viszont minden dicséret megilleti. Gyurka János koncepciózus munkája egyre inkább beérik, Tóth Gabriella. Tóth Eszter, Albek Anna vagy a korábban említett Szemerry játéka minden magyar kézilabdarajongónak örömteli lehet. A győztes vezetőedző érthető módon örömteli nyilatkozatot adott: 

Valahogy így kellene hozzáállni egy ilyen szintű mérkőzéshez, kivéve azt, ahogy kezdtük a találkozót. Ugyanígy öt–nulla volt a második félidő elején. Aztán fel tudtunk pörögni arra a sebességre, ami az eredményes játékunkhoz kell. Küzdésből jelesre vizsgáztunk.

Fotó: Nagy Gábor/Nemzeti Sport

Békéscsaba-Ferencváros: 26-42 (14-18) – Vitvindics László tudósítása

A női NB1 második fordulójának szerdai napján a Békéscsaba NKSE vendége a Ferencváros volt. A hazaiak az első fordulóban a Győrtől szenvedtek 14 gólos vereséget, míg a vendég csapat hazai környezetben 23 góllal múlta felül a Dunaújváros együttesét. 

A Fradi meccskeretéből ezen az estén kimaradt Bíró, Tomori, Zácsik és Papp Dorka is. Viszont ott volt a keretben a nyáron Debrecenből érkező Bordás Réka és a hosszú sérüléséből visszatérő Kovács Anett is. Valamint helyet kapott a nyári U19-es Európa Bajnok magyar csapat kapusa:, Mészáros Virág is. 

A mérkőzés Csabai góllal kezdődött, majd Klujber lövését még védte ugyan Pásztor Bettina, ám az 5. percben már 1-4-et mutatott az eredményjelző. A hazaiak mestere, Rácz Sándor már ki is kérte első idejét. Az első játékrész első szakaszában mindkét csapat sok hibával játszott. A Fradinál nem jöttek a ziccerek és a játék is lassabbnak tűnt a szombatinál, mííg Békéscsabai oldalon a helyzetek kidolgozása, illetve azok értékesítése jelentette a legnagyobb gondot. A két kapuban viszont Janurik és az időközben Pásztor helyére beálló Szabó Dóra is remek védéseket mutatott be. Ezt kihasználva Marija Lanistanin vezéreltével és góljainak köszönhetően megkezdték a felzárkózást a hazaiak, aminek eredményeképpen 7-10-es állásnál Albertsen is kénytelen volt kikérni első idejét. 

Támadásban Edwige váltotta Bordást, védekezésben pedig Lekics helyett Kisfaludy érkezett az FTC-ben. A hátsó alakzat ettől függetlenül nehezen akart összeállni és Mayer Szabina 23. percben lőtt góljával egy gólra zárkózott fel a hazai csapat (11-12). A játékrész hátralévő részére mindkét szélsőjét lecserélte a Fradi, pályára lépett csaknem 10 hónap után Kovács Anett, aki a második kísérletéből meg is lőtte szezonbeli első gólját. Irányítóban Simon Petra érkezett, így a friss emberek által hozott lendületnek köszönhetően 4 gólos előnnyel mehetett az öltözőbe a vendég csapat (14-18). 

A második félidőt is jobban kezdte a Ferencváros, a védekezés felkeményedett és támadásban is megérkezett a sebesség és dinamika. Lanistanin átlövési továbbra is jól működtek, de a védelmen rendre átszáguldó Angela Malestein gólja után, már 10 gól volt a két csapat közötti különbség. Az elfáradó békésieknél a cserék nem tudtak igazi lendületet hozni a játékba és a kapuban Szabó sem tudta már az első játékrészben mutatott védéseit megismételni. A 45. perctől nem volt igazán ellenszere a Fradi gyors játékára Rácz Sándor csapatának. A hajrára Albertsen nem küldte már be az első mérkőzésen remeklő Cvjicet, illetve Malesteinen kívül gyakorlatilag egytől-egyig pihentetni tudta a kezdőjátékosait. A becserélt Simon, Despotovic, Kukely és Hársfalvi is gólt szereztek, egy hetes erejéig még Mészáros Virág is lehetőséget kapott, ám Lanistanin büntetőjét nem tudta hárítani. A Fradi a meccs végéig tovább tudta növelni az előnyét, végül Román Dorina mérkőzésbeli 6. találatával állította be a 26-42-es végeredményt. 

A Békéscsaba csapatának legeredményesebb játékosa a 10 gólig jutó Lanistanin lett, míg a másik oldalon a nagy kedvvel játszó holland, Angela Malestein 12 góllal járult hozzá a győzelemhez. Ki kell még emelni Bordás Réka játékát, aki mind támadásban, mind pedig védekezésben kiváló teljesítményt nyújtott, 6/6-os mutatójával pedig 100%-os hatékonysággal fejezte be lövéseit. A FTC-Rail Cargo Hungaria csapata szombaton Érden játssza az idei kiírás első Bajnokok Ligája mérkőzését. Az ellenfél, az előző szezon Final Fourba jutásáért drámai küzdelemben legyőzött francia Metz együttese lesz.

Kiemelt kép: Fradi.hu

14699 megtekintés.

Megosztás