A világbajnokságról

Nyáron általában csak az utánpótlás tornáké a főszerep, de idén olimpiát is rendeznek. Emiatt a tavalyi junior Eb legjobbja, Simon Petra (őt választották a torna legértékesebb játékosának, MVP) kihagyja a világbajnokságot, hiszen tagja annak az olimpiára készülő 20 fős magyar felnőtt válogatott keretnek, amely június 23-án kezdik meg a felkészülést az ötkarikás játékokra.

A junior világbajnokságot Szkopjében, Észak-Macedóniában rendezik június 19-30. között, a tornán 32 válogatott vesz részt. A világeseményt a Sport TV közvetíti. A csoportküzdelmeket 8 db 4 fős csoportban rendezik, minden csoportból az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe, de a többi csapat is folytatja a világbajnokságot.

A középdöntőben 4 db 4 fős csoport lesz, minden válogatott 2-2 mérkőzést játszik, majd az első 2-2 válogatott jut a negyeddöntőbe, utána a szokásos kiesés rendszerrel fejeződik be a torna.

A magyar válogatottról

A mieink múlt hét hétfőn Debrecenben kezdték meg a felkészülést.

A legtöbb játékos számára ez lesz az utolsó korosztályos világverseny, hiszen jövőre már nem léphetnek pályára korosztályos válogatottban. Az idei keret többsége ott volt a két éve rendezett ifjúsági világbajnokságon, ahol a válogatott bronzérmet szerzett, illetve a 2021 ifjúsági-, majd a tavalyi junior Eb-n is, mindkét Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett a magyar együttes.

A magyar válogatott kerete (ők voltak benevezve a héten rendezett Három Nemzet Tornája két magyar érdekeltségű mérkőzésére)

Kapusok: Imre Szofi, Zaj Klára, Lakatos Réka

Jobbszélsők: Gém Léna, Vártok Tamara

Jobbátlövők: Kovács Anikó

Irányítók: Horváth Fanni, Csernyánszki Liliána, Farkas Júlia

Beállók: Kövér Luca, Gajdos Petra, Szabó Lili Zsófi

Balátlövők: Csíkos Luca, Varga Emília, Panyi Anna Krisztina, Faragó Lea

Balszélsők: Szabó Anna, Török Fanni

A keret többsége (14 fő) idén az egész év során Nb1-es csapatban szerepelt, ezenkívül Horváth Fanni játszott Nb1-es mérkőzésen, aki 10 meccsre lett benevezve, 7 gólt szerzett.

A kerettagok közül Faragó Lea és Csíkos Luca az NB1-es góllövőlista első 10 helyén végeztek. Faragó Lea 125 gólt szerzett (98 akciógól, 27 hétméteres), míg Csíkos Luca 106 gólt lőtt (104 akciógól, 2 büntető). Rajtuk kívül további négy játékos (Varga Emília 59, Csernyánszki Liliána és Kövér Luca 56-56, míg Szabó Anna 53 gólt szerzett) talált be több, mint 50 alkalommal az NB1-es szezon során.

Mindenképp érdemes kiemelni Faragó Leát, hiszen neki az idei volt az első NB1-es szezonja, illetve februárban hívták be először a junior válogatottba. Azóta hat felkészülési mérkőzésen is pályára lépett, szerdán Egyiptom ellen hét gólt lőtt. A pénteki, Hollandia elleni mérkőzésre viszont nem volt benevezve.

A kerettagok közül hat játékos lépett pályára idén nemzetközi mérkőzésen, a BL-ben Csernyánszki Liliána, Horváth Fanni, illetve Farkas Júlia, míg Kovács Anikó, Varga Emília, illetve Csíkos Luca az Európa-ligában mutathatta meg tudását.

Közülük a legnagyobb szerep Csernyánszki Liliánának, illetve Csíkos Lucának jutott. Előbbi a Debrecen színeiben nyújtott kiváló teljesítményt a BL-ben szezon őszi szakaszában, a decemberben elszenvedett kisebb sérülése után tavasszal már kevesebb lehetőséget kapott, de így is 26 gólig jutott első BL-idényében.

Csíkos Luca a 2023/24-es szezonban játszott először nemzetközi kupában. Nyolc találkozón összesen 37 gólt lőtt, rögtön az első EL-mérkőzésén hétszer volt eredményes, majd a csoportkör során a Nyköbing ellen előbb 9, majd két héttel később 8 gólt szerzett.

Bővebben a felkészülésről, nyilatkozatok

A tavalyi világversenyen Simon Petra volt a válogatott csapatkapitány. Az utóbbi időben már a felnőtt válogatott összetartásain és mérkőzésein vett részt, így Varga Emília lett a junior válogatott csapatkapitánya.

Varga Emília: „Mindig nagy öröm a lányokkal találkozni, ez most is így van; igyekszünk ezt a két hetet a lehető leghatékonyabban eltölteni, hogy megfelelő állapotban kezdjük meg a vébét. Az elmúlt hónapokban több színvonalas tornán is részt vettünk, ami kiválóan szolgálta a felkészülést. Igaz, sok újat már nem tudunk tanulni így együtt, hiszen ismerjük egymás mozgását, gondolkodását, összeszokott társaságról van szó. Ebből akár profitálhatunk is a nyári eseményen. A dél-koreaiaknak természetesen vissza akarunk vágni a két évvel ezelőtti vereségért! Még van egy dobásunk, amin nagyot szeretnénk alkotni; ezt egyébként nem teherként fogjuk fel, inkább élvezni akarjuk majd az utolsó mérkőzéseket. Meccsről meccsre koncentrálunk majd, de az első négybe mindenképp be szeretnénk jutni!

Szilágyi Zoltán még a tavaszi felkészülés során elmondta: „A csapat gerince már kialakult az elmúlt évek során, ám Kudor Kitti kollégámmal egyetértésben igyekszünk minél több játékost megnézni, új fiataloknak is lehetőséget adni az edzőtáborok alkalmával. Akik az elmúlt időszakban jó formában teljesítenek, és huzamosabb ideig az NB I-ben is bizonyítanak, azoknak igyekszünk helyet biztosítani a keretben.”

„Két-három poszton voltak csak kérdőjelek a keret kapcsán; az együttes magja már évek óta együtt játszik, összeszokott társaságról van szó, így nem kell őket félteni, annak ellenére, hogy a közvetlen felkészülés sem túl hosszú, két hetet töltünk el a start előtt Debrecenben. Az első héten a fizikai nézőponton van a hangsúly, de a taktikai repertoár sem kerül a háttérbe, finomítjuk, esetenként szélesítjük azt. Nem könnyű a helyzet, ugyanis többen vizsgáznak, érettségiznek ezekben a napokban, túl sokat teljes létszámmal nem tudunk majd készülni. A tavalyi Eb-arany ebből a szempontból biztató előjel, de a riválisok is sokat fejlődtek az elmúlt időszakban. Régóta együtt játszanak a magyar lányok, ennek megfelelően méltó módon, szépen búcsúznának majd az utánpótlásévektől.”

Zaj Klára: „Mindig öröm a lányokkal találkozni, most pedig még fokozottabb a hangulat, hiszen az utolsó korosztályos világversenyünkre készülünkJó formában van a csapat, a korábbi felkészülési mérkőzéseken remekül szerepeltünk. Új kerettagok is érkeztek az elmúlt hónapokban, de nagyon befogadó és összetartó a társaság, úgyhogy nem okozott nekik gondot a beilleszkedés. Szeretnénk az első helyen zárni a vébén, de meglátjuk, mit hoz a jövő; Dél-Korea csapatával például már a csoportkörben találkozunk majd, akiknek jó lenne visszavágni, hiszen két éve a világbajnokságon tőlük kaptunk ki az elődöntőben. Mindent megteszünk majd a sikerért!

2024-ben hét felkészülési mérkőzést játszott a junior válogatott, mindet megnyerte. A héten előbb Egyiptom, majd Hollandia volt az ellenfél. A szerdai találkozón 32-21-re győzött a magyar junior válogatott, a legeredményesebb játékos Faragó Lea volt, aki hét gólt szerzett, a kapuban Imre Szofi nyújtott kiváló teljesítményt. Pénteken a hollandok ellen 12-10-es magyar vezetés után a mieink 17-4-es sorozattal már 29-14-re is vezettek. Imre Szofi a 26. percben állt be, 16 lövésből tizenhármat hárított (81%), majd érkezett a helyére Lakatos Réka, így mindhárom kapus pályára lépett a találkozón. A végeredmény 36-21 lett. A legeredményesebb játékos a balszélső, Szabó Anna volt 6 góllal, Csernyánszki Liliána, Varga Emília, illetve Horváth Fanni 4-4 alkalommal talált be.

A világbajnokság menete

Csoportkör

A magyar válogatott a C csoportban szerepel, a csoportkör során három találkozón lép pályára. Minden bizonnyal az első két mérkőzés könnyebb lesz, hiszen először Argentína ellen lépnek pályára a mieink jövő hét szerdán (06.19.) 9 órától, majd másnap 13:30-kor Mexikó lesz az ellenfél. Viszont a következő ellenfél szombaton (06.22) 13:30-tól Dél-Korea lesz, amely két éve az ifjúsági világbajnokságon az elődöntőben legyőzte a magyar együttest 30-29-re.

A csoportból két továbbjutó együttes viszi magával az egymás elleni eredményét.

Középdöntő

A 4db 4 fős középdöntő mérkőzéseit június 23-25. között rendezik meg. A magyar együttes minden bizonnyal bejut a középdöntőbe, ez esetben június 23-án (16:15 vagy 18:30), illetve június 25-én (13:30 vagy 15:45) lép pályára.

Egyenes kiesés

A negyeddöntőket a szerdai pihenő nap után csütörtökön (06.27-én) rendezik meg, majd másnap már az elődöntőben lép pályára a négy továbbjutó együttes.
Szombaton nem rendeznek mérkőzéseket, vasárnap viszont négy találkozóra is sor kerül. Előbb a 7., majd az 5. hely sorsa dől el.

A bronzmérkőzés 14.45-kor, a döntő pedig 17:30-kor kezdődik.

Forrás:

ihf.info

mksz.hu

https://www.utanpotlassport.hu/2024/06/10/zaj-klara-dupla-adag-izgalommal-varja-a-nyarat?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2_Zsl9Q_pityZxU0CcpR2oLoYNh41nGgxxXLoXlyguLVASq3LtmDVxLYU_aem_AUX5ly_m6DKfYwp4NyepVj1qQeMqmnPxWijmJA2QTlnLEGDgXpC9z9uQUbHqJOUiYWHw3ntS7e5J9TtNs_b6xRu9

https://www.utanpotlassport.hu/2024/06/03/debrecenben-vegzi-az-utolso-simitasokat-a-vb-re-keszulo-junior-noi-valogatott

https://www.nemzetisport.hu/utanpotlassport/2024/06/kezi-varga-emilia-csapatkapitanykent-vezetheti-sikerre-a-juniorokat

https://www.utanpotlassport.hu/2024/06/05/szepen-bucsuzna-az-utanpotlasevektol-a-junior-noi-valogatott

Megosztás