Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a Nemzeti Sport 01.12-i számában, valamint online felületén is olvasható interjújában több, a magyar kézilabdasport jövőjét érintő kérdésre is válaszolt. Többek között a jövő évben részben nálunk rendezendő női Eb-ről és a tavaszi elnökválasztásról is beszélt.

Amikor azt hittük, hogy a magyar kézilabda legnagyobb mai eseménye az lesz, hogy férfi válogatottunk megkezdi szereplését az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon Dél-Korea ellen, akkor reggel bombaként robbant Kocsis Máté Nemzeti Sport-os interjúja, és a hír, miszerint előfordulhat, hogy részben vagy egészben visszalép a 2024-es női Eb megrendezésétől.

Igen, létező forgatókönyv [hogy Magyarország részben vagy egészében visszalép az Eb-rendezéstől], mert nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt. Számos egyesület nem tudja kigazdálkodni a rezsiköltségeket, így a csarnokaikat vagy tornatermeiket egyszerűen bezárják. A kettő nem fér meg egymás mellett, a kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikk. Tudomásul kell vennünk, hogy amikor a 2024-es női tornát megpályáztuk és elnyertük, még nem volt sem háború, sem szankciók, sem energiaválság, és nem voltak az ebből eredő pénzügyi nehézségek sem. De azóta lettek, szóval dönteni kellett, és inkább a fiatalok tömeges sportolását választottuk. Ennek érdekében elvi megállapodást kötöttünk a kormánnyal, hogy az Eb költségeiből megtakarított pénz egy részét az idén és jövőre is a kis klubok működésére fordítjuk, valamelyest biztosítva ezzel rengeteg gyerek sportolási lehetőségét. A részletek még nyitottak, de ebbe az irányba megyünk.” – érvelt Kocsis.

Az interjú online megjelenése után nem sokkal Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón megerősítette, hogy Magyarország vélhetően visszalép a kontinensviadal megrendezésétől.

Az interjú másik sarokpontja az MKSZ tavaszi tisztújító közgyűlése, amellyel kapcsolatban Kocsis Máté elmondta, nem kíván ismét elindulni a Magyar Kézilabda Szövetség elnöki székéért. A szövetség élén eltöltött 8 évéről a következőket mondta: „A sportág rettenetes állapotban volt pénzügyileg. Az MKSZ is meg a klubok is. Hiányok, adósságok, tartozások mindenfelé. Valamennyi forrást, amit csak tudtam, piacit vagy államit, megmozgattam a kézilabdáért. Megtörtént a marketingjogok, illetve a televíziós és kereskedelmi jogok értékesítése, tekintélyes vállalati szponzorokat hoztunk a sportág mögé, és elkezdtük az alsóbb osztályokat, az NB I/B-t és a megyéket is támogatni. A kormány mindig segített, a lehető legtöbb támogatást megszereztük és odaadtuk a kézilabdakluboknak. Cél volt a sportág tömegesítése is, 2015 óta 26 ezerről százezerre nőtt az igazolt sportolóink száma, akik javarészt gyerekek. Mind­ennek feltételeként a hazai infrastruktúra fejlesztése is szerepelt a vállalások között, e körben pedig mintegy hétszáz építési-felújítási munkát indítottunk el. Megszámlálhatatlan kézilabda-felület jött létre vagy újult meg, Európa legnagyobb arénájától a legkisebb iskolai tornatermekig. Sohasem történt még hasonló sem. Ezekben a létesítményekben már jó körülmények között képezhetik a szakemberek a jövő tehetségeit. Emellett öt határon túli akadémiát is elindítottunk, de az is cél volt például, hogy visszaszerezzük a korábban elvesztett helyeinket a nemzetközi szervezetekben, így ma már újra van magyar az európai szövetség elnökségében. Szóval új célokat kell most már kitűzni, ahhoz pedig inkább új vezető javasolt.A kérdés most már csak az, hogy ki lesz Kocsis Máté utódja?

Nincs női Eb, új elnöke lesz a szövetségnek, Veronica Kristiansen anyai örömök elé néz, Horváth Roland távozik az érdi női csapat éléről. Megannyi történés, és még csak 12 óra van…

A kiemelt kép forrása: womensehfeuro2024.com.

Megosztás