Az év talán legfontosabb meccsét játszotta a Motherson-Mosonmagyaróvár Romániában a Beszterce ellen. A tét az EHF Európa-Liga négyesdöntőjébe jutás volt a román bajnokságban második helyen álló Gloria Bistrita ellen.

Nem kezdte jól a meccset az Óvár, több tamádás is gól nélkül végződött a magyar oldalon, míg a románok szinte mindenből gólt szereztek. Az 5 perc alatt kapott négy gól rosszul nézett ki, Gyurka János pedig jelezte is néhány cserejátékosának, hogy kezdjen melegíteni. Varga és Tóth Gabriella pályára is került, ám nem lett jobb a Lajta-partiak játéka, 7:4-nél érkezett is a magyar időkérés. Az időkérés nem a várt hatást hozta, mivel Udvardi ziccert rontott, a túloldalon pedig Laslo került helyzetbe, amit Szemerey védett. 8:6-nál jött a 7:5 – Gyurka Jánost megihlette a férfi válogatott, és az eredmény is meglett: Stranigg Zsófia talált be. A félidő közepén stabilizálódott a Bistrita előnye, az Óvár néha fel tudott jönni egy gólra, ám egyenlíteni nem sikerült – egészen addig, amíg Tóth Gabriella nem zúdított be talpról egy bombát, 12:12-re alakítva az eredményt.

 

Straniggék nem utaznak Grazba – forrás: MKC

A döntetlen időkérést indukált, valamint román kapuscserét, Dumanska érkezett a hazaiakhoz. A hazaiak honosított kapusát gyorsan fel is avatták a fehérmezesek, sőt Stranigg indulásból a vezetést is megszerezte. A félidő utolsó perceiben döntetlen körül mozogtak. Szemerey védései mellé a túloldalon Dumanska is felnőtt. Mbengue remekül szállt be, ám így is 15:15 állt az eredményjelzőn a szünetben.

Jobban kezdte a második játérészt a Bistrita: fordulás után Niombla harcolt ki hetest, amit Laslo értékesített, a másik oldalon viszont az első lövés a blokkban halt el. Moraest könnyen találták meg a vonalon, ám hibák után Lancz góljával kapaszkodott a Mosonmagyaróvár. A kapaszkodásnál többre azonban nem tellett, annak ellenére sem, hogy minden adott lett volna a fordításhoz. A románok rengeteg hibával játszottak, Szemerey továbbra is jól védett, ám ziccerek maradtak ki az óvár támadásai végén. A 43. percben folytatódott a párharcon eddig is tapasztalt hullámvasút – kiegyenlített a magyar csapat Faragó góljával. Az Óvár egyre több lerohanást tudott vezetni, és Florentin Pera is megemlítette, hogy a visszafutással gondjai voltak lányainak.

A 46. percben Barbora Lancz góljával átvette a vezetést a Mosonmagyaróvár, összeállt a védekezés is, szinte minden román támadásból magyar labdaszerzés lett. A sokat hibázó Pásztor helyett Faragó érkezett a vonalra, a fiatal játékos gyorsan be is talált, amellett, hogy az említett védekezésben kettes poszton jól szűrt. A Gloria játékából teljesen elfogyott a kreativitás és a sebesség, ám Varga ismét „megette” Niombla indulócselét, amivel két percre emberelőnybe kerültek a hazaiak. Ekkor éppen a szükséges két góllal vezetett a magyar együttes Laslo hetese után. A románok Gyurka szerint már nem láttak, olyan fáradtak voltak, ám visszakapszkodtak 24:24-re, kihasználva az emberelőnyt és Arruda védéseit. Udvardi hatalmasat mentett az 56. percben, majd, ha már úgy alakult, be is húzta a labdát a rövidre, ezzel megint vezetett Gyurka János csapata. A végjátékban Tóth Gabriella egészen kivételes képességekről tett tanubizonyságot: előbb lábon dobta csapattársát, majd egy ívelt labdát zsonglőrködött a saját alsó végtagjára. Két eladott labda teljesen ártalmatlan helyzetben, szoros állásnál. Sajnos a tóloldalon Niombla elővette a meccsen kevésszer megcsillantott tudását: 8 méterről a kapu felső sarkába bombázott. Emberelőnyben a bírók egy szabályosnak tűnő gólt is elvettek a mieinktől, ám nem ezen múlott.

Laslo minden hetesét értékesítette – forrás: EHF/eurohandball.com

Szemerey Zsófi tartotta a csapatot, és a védekezés is jól működött a második félidőben. Az is látszott, hogy remek kondicionális állapotban vannak a magyar lányok. Az azonban nem fér, nem is férhet bele, hogy az egyesek által a válogatottba követelt Tóth Gabriella, vagy a jelenleg talán legjobb magyar beállós, Pásztor Noémi együtt 14/4-es lőlapot hozzon egy ilyen fontos találkozón.

A Gloria Bistrita egy egészen alacsony színvonalú meccs után, egy nagyon furcsa párharc végén jutott el Grazba. Annyiban megérdemelt a román együttes Final Fourba jutása, hogy kevesebbet hibáztak, ám nehéz lenne sok pozitívumot kiemelni a kétszer 60 percből. Ez pedig sajnálatos módon a pályát vesztesként elhagyó mosonmagyaróváriakat is minősíti.

1899 megtekintés.

Megosztás