A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) több helyen megváltoztatta a kézilabdázás szabálykönyvét. 2022 júliusától már az új szabályok mentén zajlanak a mérkőzések. 

A legfontosabb változásokat szedtük össze ebben az írásban. 

Új, vaksz nélküli labda bevezetése

Erről már korábban is szó volt, 2019-ben már pedzegették ezt a szabálymódosítást. A cél, hogy a hivatalos IHF-rendezvényeken “ragacs” nélküli labdákkal is játszhassanak a csapatok. A szövetség itt különbséget fog tenni a jövőben a vaksszal használatos és az a nélküli labdák között. Ez azt jelenti, hogy a labdák, amelyekhez nem használnak segédeszközt, könnyebbek és kisebbek lesznek, mint az azonos korosztályban használatos vakszolható labdák. 

Egy példa: az IHF által megszabott “egyes” labda 

Vaksz használata mellett: 50-52 cm kerületű, 290-330 gramm

Vaksz használata nélkül a labda adatai a következőképpen változnak.: 49-52 cm kerület. Tömeg: 290-315 gramm. 

A világ legtöbb helyén egyébként nem gond a vaksz használata, de például Németországban alsóbb bajnokságokban rengeteg csarnokban tilos a használatuk.

 

 

Passzív játék

A passzív jelzés utáni átadások számát hatról négyre redukálják. A hivatalos indoklás: ezzel a módosítással szeretnék a kézilabdát vonzóbbá tenni. Tehát ha a játékvezető felteszi a kezét, akkor négy passzlehetősége van egy csapatnak. Az ötödik passznál elveszítik a labdabirtoklás jogát. 

Fotó: Ingrid Anderson-Jensen

 

A kapusok védelme

Ez az egyik legjobb és leghasznosabb szabálymódosítás. Szerintem ijesztő, hogy erre 2022-ig várni kellett.

A szabály szerint, ha szabadon lő egy mezőnyjátékos, és az a kapus fejét találja el, akkor két perces büntetéssel honorálható. Ilyesmi szabály eddig csak büntetők esetében létezett, igaz a hét méteresnél történő fejbelövéseket piros lappal “jutalmazta” a szabálykönyv. 

Az új szabály alkalmazásának egyik alapfeltétele , hogy a mezőnyjátékos lövés szabadon történjen. Tehát a a kapus és a lövő játékos között nem helyezkedhet el védőjátékos. 

Fotó: Beate Oma Dahle / NTB

Az IFH pontosan definiálja a fejlövést: a labdának közvetlenül a fejet kell eltalálnia a büntetéshez. Ha a fejtalálat előtt a labda  a kaus egyik másik testrészét érintette, akkor nem lehet két percet adni a lövő játékosnak. 

Itt nagyon fontos különbség az eddig “megszokott”, a büntető dobásoknál alkalmazott ökölszabályhoz képest: a mezőnyből végzett lövések esetében nem számít, hogy a kapus feje mozgott-e bármely irányban. A fejlövés, az fejlövés. Ha a kapus valamilyen formában a fejlövést provokálja, akkor ő progresszív büntetésben részesíthető.

 

Középkezdőkör bevezetése

 

Ezt a szabályt a játékvezető tehermentesítésére hozták. 2022-től egy négy méter átmérőjű körből lehet elvégezni a középkezdést, nem kell pontosan a középvonalra, középpontra kvázi rálépnie a játékosnak. Ez a középkezdő kör (nem tudom, van-e már hivatalos neve, én így nevezném el) a pálya közepén helyezkedik el, a középpontja természetesen a pálya átlóinak metszéspontja. 

Kritérium: a labdának és a középkezdést elvégző játékos egy lábának a körön belül kell lennie. A körön belül a játékos mozoghat, de labdát nem vezethet. A védőjátékosok nem tartózkodhatnak a körön belül, amíg a középkezdést nem végezték el. 

Fontos megjegyezni, hogy ez a kör csak az IHF eseményeire és a profi ligákra vonatkozik. Tehát alsóbb osztályokban nem kötelező, csak egy opció. 

Nektek melyik szabálymódosítás tetszik a legjobban?

 

A szabálykönyv angol nyelven itt megtekinthető

Borítókép: IHF

Megosztás