Megpróbáltuk összeszedni az összes lehetséges variációt a magyar válogatott helyezése és az olimpiai selejtezős helyek kapcsán.

Ha a magyar válogatott ma…

1. verzió: 0 pontot szerez, akkor
– 8. helyen végez, ha Ausztria pontot szerez
– 8. helyen végez, ha Izland 15 gólnál többel veri Ausztriát
– 5-6. helyért játszik, ha Izland 1-15 góllal veri Ausztriát
2. verzió: 1 pontot szerez, akkor
– 7. helyen végez, ha Ausztria pontot szerez
– 5-6. helyért játszik, ha Izland nyer
3. verzió: 2 pontot szerez, akkor
– 8. helyen végez, ha Ausztria nyer és Németország pontot szerez
– 5-6. helyért játszik, ha Ausztria nyer és Németország kikap
– 5-6. helyért játszik, ha Németország és Izland is pontot szerez
– elődöntőbe jut, ha Horvátország nyer és Izland pontot szerez
Az olimpiai selejtező szempontjából fontos infók:
1. Az egyik kiadó selejtezős hely az Eb-ről már biztosan a portugáloké, a másikért Ausztria verseng Izlanddal. Extrém esetben a szlovéneké is lehet (lásd lenti kettős feltételből legalább az egyik teljesülése).
2. Izland számára élet-halál meccs a mai, ha nem nyernek, elúszott számukra az olimpia. Fontos lehet a gólkülönbség is, mert magyar vereség esetén legalább öttel kell nyerniük a selejtező eléréséhez. Mivel a mi meccsünk lesz később, biztos hogy hajtani fognak tehát a nagyobb arányú győzelemért is.
3. A magyar válogatott számára (ha nem jön össze az elődöntős szereplés és a svédek előzése, így az automatikus párizsi kvóta) jó eséllyel norvég-portugál vagy norvég-osztrák csoport jöhet a selejtezőben, az Afrika-bajnokság bronzérmesével megspékelve.
Ha az osztrákok nem szereznek pontot, akkor Norvégia és Portugália lesz a két ellenfelünk, ha az osztrákok pontot szereznek, de a svédeket nem előzik meg végül, akkor Norvégia és Ausztria.
Ez alól kivétel, ha az alábbi kettő feltételből legalább az egyik teljesül:
1. Egyiptom nem nyeri meg az Afrika-bajnokságot
2. Ausztria a svédek előtt végez
Ha csak 1-es teljesül: a svéd és a német csapat közül közül a hátrébb végzőt + a portugálokat kapjuk az Afrika-bajnokság ezüstérmesével.
Ha csak 2-es teljesül: svéd + portugál csoportba kerülünk az Afrika-bajnokság bronzérmesével (Egyiptom mögötti második legjobb hely).
Ha mindkettő teljesül: maradunk az 1-es csoportban a spanyolokkal és a brazilokkal valamint Bahreinnel. Ezt a verziót a horvátok nagyon szeretnék elkerülni, mert ez esetben ők bukják el a selejtezős pozíciójukat a világbajnokságról.
Az Afrika-bajnokságon csütörtökön rendezik az elődöntőket, szombaton a bronzmérkőzést és a döntőt, Egyiptom még versenyben van, és Tunéziával játszik, a másik ágon Zöld-foki szigetek – Algéria elődöntőt rendeznek.
Fotó: The Atlantic (CBS / The Big Bang Theory, Agymenők)
Megosztás